jurex777 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Witam. Przeżyłem ostatnio ciekawą historię, podczas wymiany wody w akwarium zostałem albo ugryziony albo ukłuty przez rybę w palec. Prawdopodobnie ryba wpuściła do krwiobiegu jakąś toksynę ponieważ przez 3 godziny odczuwałem ogromny ból i drętwienie ręki aż do łokcia. Może mi ktoś pomoże ponieważ nie znam nazwy tej ryby, jest to ryba denna, plochliwa podobna do suma koloru brązowego, długość około 10-12 cm. Jeśli ktoś wie co to jest to proszę o pomoc. Pozdrawiam Jurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa4 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Hodujesz rybki i nie wiesz jakie? Wrzuć zdjęcie - na pewno, ktoś podpowie Ci co to było PS. Chyba, że to żart pima aprilisowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reksor Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 To chyba morskie akwarium jak już Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Prima aprilis? Jak nie to wstaw zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Wstawiaj zdjęcie to ją zidentyfikujemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jajko Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Witam. Przeżyłem ostatnio ciekawą historię, podczas wymiany wody w akwarium zostałem albo ugryziony albo ukłuty przez rybę w palec. Prawdopodobnie ryba wpuściła do krwiobiegu jakąś toksynę ponieważ przez 3 godziny odczuwałem ogromny ból i drętwienie ręki aż do łokcia. Może mi ktoś pomoże ponieważ nie znam nazwy tej ryby, jest to ryba denna, plochliwa podobna do suma koloru brązowego, długość około 10-12 cm. Jeśli ktoś wie co to jest to proszę o pomoc. Pozdrawiam Jurek Heteropneustes fossilis - sum indyjski zwany też sumem krzaczastym Często spotykane stworzenie w polskich realiah akwariowych Jeśli komuś w przyszłości zdarzy się , że sum ukłuje go tym swoim kolcem jadowym to niech nie czeka aż mu witka spuchnie tylko biegusiem leci do lekarza rodzinnego. Reakcja anafilaktyczna na jad zwierzęcia róznie może sie skończyć - wiele zalezy od organizmu i .... syfu w wodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts