Jump to content

Gałęzie i liście , jakie i jak je spreparować?!


Mpro
 Share

Recommended Posts

Piszę tutaj bo nie mam zbyt wielkiej wiedzy w tym temacie. Mam już w akwarium gałęzie wierzby, które przyciąłem w styczniu i suszyły się przez okres zimowy na kaloryferze, zostały wyparzone i wylądowały w akwarium. I tutaj chcę zapytać jak jest z gałęziami jabłoni bo tych nie jestem pewien. Dąb? Wydaje mi się że ten ostatni jest akurat jak najbardziej na miejscu. Zmierzając do sedna nie chcę znów czekać pół roku lub dłużej bo aranżuje dojrzewał mi właśnie nowy zbiornik. Wiem że do tego celu posłuży mi piekarnik, moje pytanie brzmi na ile mają w nim wylądować i przy jakiej temperaturze? Mam również liście dębu podobno lepiej jak same wyschną ile to mniej więcej może trwać? Wiem że powinno się zbierać zaraz po pierwszych przymrozkach. Proszę o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Dąb tak,jabłoń nie.

Temp.piekarnika ok.95C czas zależy od grubości gałęzi/korzenia.

Liście też w piekarnik,naturalnie krócej niż gałąź/korzeń.

Jakie to mniej więcej granice czasowe między nie grubymi a grubymi gałęziami?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...