Mpro Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Piszę tutaj bo nie mam zbyt wielkiej wiedzy w tym temacie. Mam już w akwarium gałęzie wierzby, które przyciąłem w styczniu i suszyły się przez okres zimowy na kaloryferze, zostały wyparzone i wylądowały w akwarium. I tutaj chcę zapytać jak jest z gałęziami jabłoni bo tych nie jestem pewien. Dąb? Wydaje mi się że ten ostatni jest akurat jak najbardziej na miejscu. Zmierzając do sedna nie chcę znów czekać pół roku lub dłużej bo aranżuje dojrzewał mi właśnie nowy zbiornik. Wiem że do tego celu posłuży mi piekarnik, moje pytanie brzmi na ile mają w nim wylądować i przy jakiej temperaturze? Mam również liście dębu podobno lepiej jak same wyschną ile to mniej więcej może trwać? Wiem że powinno się zbierać zaraz po pierwszych przymrozkach. Proszę o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek121 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Dąb tak,jabłoń nie. Temp.piekarnika ok.95C czas zależy od grubości gałęzi/korzenia. Liście też w piekarnik,naturalnie krócej niż gałąź/korzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mpro Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Dąb tak,jabłoń nie. Temp.piekarnika ok.95C czas zależy od grubości gałęzi/korzenia. Liście też w piekarnik,naturalnie krócej niż gałąź/korzeń. Jakie to mniej więcej granice czasowe między nie grubymi a grubymi gałęziami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek121 Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Mniej więcej takie jak między pieczeniem schabowego,a całego kilograma schabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mpro Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 A to mi pomogłeś chodziło mi mniej więcej czy w minutach czy w godzinach Wierzba, dąb, lipa, akacja czy któreś jeszcze się nadają, wiedza przyda się w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.