nathaniel186 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Akwarium 112l. Filtr Aquael PowerHead 650 (6W; 650 l/h) Grzałka Comfortzone z termostatem 100W Moduł oświetleniowy 24W T5 (6400K) Czesc wszystkim. Jestem tutaj nowy troche poczytalem, ale i tak uwazam ze jak opisze moj problem i pokaze to uzyskam wiecej informacji. Akwarium mam od 2 tygodni. Oczywiscie od samego poczatku wlozylem rosliny jak radzili, ale mam wlasnie z nimi problem brzydko rosna robia sie brazowe poprostu w oczach marnieja :/ Uzywam Forena plyn dla roslin ale nie pomaga, oczywiscie wiem ze efektu odrazu nie zobacze ale z dnia na dziej jest coraz gorzej. Jedna roslina wyrozla mi poza akwarium nie wiem co robic Prosze was o pomoc. Pozdrawiam Wrzuce wam zdjecia od samego poczatku az do dzis Mod.Janusz-Jeszcze jeden taki post i dostaniesz na powitanie ostrzeżenie.A jak nie wiesz o co chodzi ,to sprawdź swoją pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Ta roślina po prawej to najprawdopodobniej doniczkowa,więc nie dziwo,że marnieje.Całych anubiasów nie przysypujemy piaskiem(przynajmniej kłącze musi wystawać,ale najlepiej jak przywiążesz je do kamienia/korzenia). P.s Skieruj wylot filtra w górę,takie napowietrzanie jest zbędne,ruch tafli wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Ok dzieki, ale czemu wszystkie marnieja ?;/ PS: Jakie rosliny radzicie zasadzic i czy moze jakies usunac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 A podasz oświetlenie(bo 80 ni mi nie mówi-chyba,że to 80W) i parametry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Przepraszam pomylka. Moduł oświetleniowy 24W T5 (6400K) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Moduł oświetleniowy 80W To są świetlówki? Czy jakieś żarówki. Ewidentny brak mikro i makro . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Juz sie poprawilem dodalem zla info na ten temat. Oswietlenie jest takie Moduł oświetleniowy 24W T5 (6400K) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Kiepskie oświetlenie , brak mikro i makro elementów temu marnieją. Ten nawóz co masz jest do roślin akwariowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Jezeli chodzi o plyn Florena tak to jest dla roslin akwariowych. W akwarium mam tylko piasek nic wiecej. Na jakie oswietlenie powinienem zmienic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Kupilem nawoz makro i mikro ktory sie dolewa raz na miesiac, wiec chyba powinno byc ok. http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-wys ... 12115.html http://fionka.pl/produkt-2630.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Minimum drugie 24 Wat. Bez testów ciężko jest określić co brakuje roślinom , możesz na początek dać węgiel w płynie , jakiś aqua art classic , potas. Ale jak już pisałem ciężko jest na oko powiedzieć dlaczego tak jest. Kulki pod korzenie też mogły by pomóc. Edit: Raz na miesiąc dolewasz a co tydzień robisz podmiany wody? Jeśli tak to po 2 tygodniach nawozu już nie ma w wodzie. Z reszta z tym oświetleniem rośliny nie pobierają minerałów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Dołóż conajmniej jeszcze jeden taki moduł. Kup micro i macro,do tego Carbo-polecam firmy Aqua Art. Wyjmij anubiasy z podłoża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Pierwsza uwaga - rośliny takie jak żabienica , kryptokoryna, valisneria spiralis, i ta ostra "trawka" - chyba strzałka lub blixa auberti o ile się nie mylę - te które widać na fotkach wymagają żyznego podłoża bo czerpią substancje pokarmowe głównie systemem korzeniowym. Anubiasy to rośliny których nie sadzimy w podłożu jak to już zostało wspomniane chyba że całe kłącze jest powyżej podłoża - u Ciebie jest zasypane a podłoże chyba całkiem jałowe - sam piasek? Kolejna sprawa dotycząca oświetlenia - mało tego światła trochę - ile godzin dziennie świecisz? Kupilem nawoz makro i mikro ktory sie dolewa raz na miesiac, wiec chyba powinno byc ok. - To ciekawy sposób nawożenia - a jak to się ma do cotygodniowych podmian wody? Nawożenie akwarium to nie nawożenia trawnika w ogródku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Kulki dostalem gratis wiec dodalem mialem ich 5. Podmiany jak narazie nie robilem wiec chyba to tez nie to ;/ Edit Od rana do wieczora ok 12h, to dobrze czy zle? A podobno tego miko i makro nie daje sie czesciej hmmmm Edit Wiecie co jezeli uwazacie ze restart akwa bedzie najrozsadniejsza decyzja to zrobie to, bo nie chce za jakis miesiac czy 2 jak juz dokupie ryby wymieniac wszystkiego. Dulle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Nie pisz post pod postem , restart nic nie da na początek dołóż oświetlenie i zastosuj się do porad kolegów. Z aqua artu mikro i makro można dolewać codziennie lub przy podmianach wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Ok dostosuje sie do powyzszych rad, napisze za jakis czas czy pomoglo. Dzieki za rady. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel186 Posted April 2, 2012 Author Share Posted April 2, 2012 Niestety jest coraz gorzej, robi się żółć na szybach rośliny zmarniały glonojad zdechł. Zrobię restart akwa i napisze jak poszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts