selsowa Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Witam, W poznaniu kupiłem pięknego mieczyka i proszę o ocenę czy to może być samiczka. http://desmond.imageshack.us/Himg585/scaled.php?server=585&filename=p1010663p.jpg&res=medium I jeszcze drugi mieczyk, kupowałem jak był mały i pan w zoologu przysięgał, że samica, ale teraz... http://desmond.imageshack.us/Himg850/scaled.php?server=850&filename=p1010681pp.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg651/scaled.php?server=651&filename=p1010665q.jpg&res=medium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Chyba samiec jeżeli ma gonopodium to samiec . Na zdjęciu na samej górze tego nie widać ale na dwóch innych widać to . Link to comment Share on other sites More sharing options...
selsowa Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Na pierwszym zdjęciu jest jeden mieczyk, a na dwóch następnych inny Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Oba samce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Oba samce. Na pierwszym zdjęciu samiec ?Proszę nie załamujcie mnie . 1.Samica,tak wyglądają samice odmiany lira. 2.Ten to samiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
selsowa Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Taką miałem nadzieję, bo gonopodium to tam nie widzę. Piękna jest!!! Niestety nie mam samca Liry, pływa z trzema innymi samcami (jeden ma czerwone oczka - albinotyczny podobno). Jak jest szansa, że jej potomstwo odziedziczy takie piękne płetwy???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Jak to w genach szansa zawsze jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 To Ci powiem trochę konkretniej,bo raz urodziły mi się takie.Gdybyś miała samca tej odmiany,pewnie i tak byłby bezużyteczny(samce mają dwa razy dłuższe gonopodium,jest bardziej elastyczne przez co nie jest w stanie zapłodnić samicy).Krzyżuje się samicę liry ze zwykłym samcem,wtedy większość będzie miała zwykłe płetwy,ale jakieś 40% narybku powinna mieć cechy odmiany lira. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Na pierwszym zdjęciu samiec ?Proszę nie załamujcie mnie .Możliwe, że się pomyliłem... Sorki za wprowadzenie w błąd. Pora okulary zmienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Witam, I jeszcze drugi mieczyk, kupowałem jak był mały i pan w zoologu przysięgał, że samica, ale teraz... Młodego nie odróżnisz. Więc Pan w zoologu nie powinien przysięgać. Jak kupiłem swoje miecze t o też myślałem że kupuję samca z trzema samicami. Rybcie podrosły i to dość znacznie, a tu hyc się zaczęły wyodrębniać cechy męskie. Pierwszego musiałem oddać bo ten co się wykształcił był większy ii nie dawał mu spokoju. Więc pomyśl jaka to niespodzianka jak masz w akwa dość sporą już rybcię i robi się z niej samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted March 30, 2012 Share Posted March 30, 2012 Oba samce. Na pierwszym zdjęciu samiec ?Proszę nie załamujcie mnie . 1.Samica,tak wyglądają samice odmiany lira. 2.Ten to samiec. I dziękuję bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts