Nerv Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 W wakacje będę zakładała akwarium 98l ( 80x35x35) Obsada będzie taka: 1+1x p. ramireza ok. 10x zwinnik costello 7x otosek Myślałam, żeby dać tam jeszcze jednego bojownika Syjamskiego ( samca lub samiczkę ) Co do ramirezek - Parka którą zamierzam dać do 98l jest jak na razie 45l ( wiem, że to za mało ... dla tego je przenoszę ) Z tego co zauważyłam to obie rybki są baaardzo spokojne, zwinniki tez nie ucierpiały, nie wiedzę, żeby je ganiały / zaczepiały, nawet podczas tarła są spokojne. Podkreślam, że w razie czego obie rybcie umieją pokazać rogi . Czy myślicie, że w tym litrażu uda mi się trzymać te dwa gatunki razem ? Jeśli wg. was samiec będzie nieodpowiedni, to czy mogłabym mieć chociaż samiczkę ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Słyszałem o takim połączeniu i ryby się tolerowały, choć to zależy od charakteru danego osobnika. Musiałabyś je uważnie obserwować i w razie czego oddać bojka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nerv Posted March 26, 2012 Author Share Posted March 26, 2012 Musiałbyś je uważnie obserwować *Musiałabyś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Ja mam bojka i parke ramirezek i nie zwracają na siebie uwagi także spokojnie możesz trzymać bojka z ramirezami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkonosz Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Wszystko zależy od temperamentu samca. U mnie bojek sterroryzował parę laetacara curviceps. Pływał za nimi non stop nie dając spokoju, aż w końcu dostał eksmisje. Podejrzewam, że kolor niebieski u akar działał na niego jak płachta na byka, bo inne ryby ignorował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek78 Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Właśnie , wszystko zależy od charakteru ryb . Bo może się zdarzyć że to parka ramirezek będzie atakowć bojka . Mój kolega tak miał że dodał do obsady bojka i ramirezki zaczęły go atakować . Podrzucił mi ramirezki , by bojek miał czas na aklimatyzacje , a te jak nie zaczną robić u mnie porządków . Były bestie zaciekłe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Moim zdaniem samiczka bojownika nie powinna wchodzić w bójki z ramirezami , zaś jak ramirezy z samcem to najprawdo podobnej mogą być problemy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Musiałbyś je uważnie obserwować *Musiałabyś Już poprawiłem. Michał84:Spam +1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts