pampalini Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Witam, troszkę szukałem tu w chorobach, ale nie jestem pewien, co się dzieje z moją bojowniczką. Objawy: ma kłopoty z równowagą, pływa jakby bokiem, a poza tym płynie w dół, a potem jakby nie miała siły i dryfuje ku górze i znów w dół i do góry siłą wyporu. Dodam, że żadnych plam, zmian na skórze nie widzę. Żadnych zmian z oczami, skrzelami. Może troszkę płetwy posklejane, ale może mi się wydaje. Rybkę odłowiłem i trzymam już 24 godz. w wodzie z dodatkiem paru kropli sera omnipur. Wrzuciłem jej troszkę pokarmu, ale nie ma apetytu. Może to wina, że jest w słoiku i czuje się zestresowana? Inne rybki w porządku. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Coś więcej może powiesz o zbiorniku w którym żyje, jakieś testy wody robisz ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampalini Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 zbiornik 60 l. rybki: dwa kiryśniki, bojowniczki i bojownik, dwa gupiki, parę neonków, dwa glonojady, dwie krewetki. testy zrobię jutro. dzięki za zainteresowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 według mnie to coś z błednikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Ja też obstawiam przeziębienie labiryntu. Obsada jest troche kiepska ale skoro tylko bojowniczka ma takie objawy a reszta rybek zachowuje sie normalnie to znaczy, ze raczej problemu z sama woda nie ma. Najwazniejsza dla błędnikowców jest równowaga temperatury miedzy woda w akwarium a powietrzem, ktore pobierają ponad powierzchnia. Czy masz w akwarium pokrywę? Jaka jest temperatura wody? I moja uwaga - ryba w słoiku długo nie pociagnie. Powinna znależć sie z osobnym zbiorniku wyposażonym w filtr i grzałkę oraz pokrywę - choćby kawałek szyby lub płyty - cokolwiek, zeby parujące ciepłe powietrze utrzymywało sie zaraz przy powierzchni wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts