paco1981 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 W najbliższym czasie chcę zmienić akwa na większe 240l z tym że w sprzedaży z reguły są one oświetlane 2 x 30 a to moim zdaniem stanowczo za mało. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie rośliny będą rosły przy tym oświetleniu , i czy takie w ogóle istnieją . Nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto Link to comment Share on other sites More sharing options...
pat75 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 przy standardowym oświetleniu spokojnie będą rosły żabienice, zwartki, nurzańce, o moczarkach nie wspomnę, również wiele innych gatunków, ale ja piszę tylko o tych, które u mnie bez problemu rosły przy takim oświetleniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjopea Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Przy takim oświetleniu bardzo dobrze będzie rósł np. Anubias niski - efektownie wygląda przyczepiona do korzenia . Sprawdzona roślinka przy , jeszcze niedawno , małym oświetleniu w moim zbiorniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tatamirona Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 W książce pod tytułem Encyclopedia of Aquarium Plants znalazłem listę gatunków, które cechuje duża niewrażliwość na złą jakości oświetlenia: - anubias barteri var. barteri - anubias barteri var. nana - anubias congensis - anubias lanceolata - aponogeton elongatus - aponogeton madagascariensis - cryptocoryne affinis - cryptocoryne lutea - cryptocoryne walkeri - lemna minor - microsorium pteropus - spathiphyllum wallisii - vesicularia dubyana s. wallisii to skrzydłokwiat, roślina doniczkowa, która ponoć bardzo dobrze wytrzymuje zanurzenie i jest naprawdę niewymagająca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts