XevoriuS Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Akwarium pojemność:65l filtr:HJ-411B grzałka+termostat:40W oświetlenie:40Watt Obsada 5-neonków inessa 1-gubik 1-mieczyk 7-danio 2-kiryski 2-kardynałki Roślinki i podłorze roślinki: -bacopa monieri -sagitaria platyphyla +ozdoba:korzeń -podłorze;małek kamyczki o średnicy ok.2mm Pytania Akwarium dostałem od wujka. Razem z rybkami i roślinkami.Ja sam jestem początkującym akwarystą więc nie wiem jeszcze za bardzo co i jak.Pytania są następujące; -czy temperatura dla tych rybek jest dobra(22,5 C)? -czy obsada jest dobra? -jeśli jest zła to proszę o podanie przyczyny abym mógł to zmienić!? Z góry dziękuje za porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiociaKazia Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Nie jestem specjalistką w dziedzinie akwarystyki,ale wydaje mi się,że temperatura za niska. Powinno być chyba) ok.25-26 st. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reksor Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Obsada bardzo nie dobrana. Kardynalki zimnolubne, co jest sprzeczne z reszta ryb. Poza tym sa stadne a masz tlyko 2. Kiryski sa stadne a masz tylko 2... 1 GUPIK a nie gubik, i czemu tylko jeden? Tak samo jak mieczyk,czemu jeden? 7 danio... Ogólnie zupa rybna. Proponuję się zastanowić jaką chcesz mieć obsade a nie dawać pełno nie pasujących do siebie ryb. Np zostawic neonki, dokupic kiryskow i zdecydowac sie czy gupiki czy mieczyki czy danio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XevoriuS Posted March 10, 2009 Author Share Posted March 10, 2009 To powiedz co zmienić bo ja nie wiem.Akwarium dostałem od wujka w takim składzie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reksor Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 No przeciez mówię... Kardynalki oddaj, zostaw neonki, dokup kiryskow i sie zdecyduj czy chcesz gupiki czy mieczyki czy danio. Jak danio,neonki,kirsyski to po prostu oddaj tego mieczyka, gupika i kardynalki i dokup z 3 kiryski tego samego gatunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 5-neonków inessa- dokup z 5 1-gubik albo oddaj albo dokup 2 samice jezeli to samiec 1-mieczyk- oddaj 7-danio-oddaj bo juz stadne masz (neonki) 2-kiryski- dokup z 4 2-kardynałki- oddaj bo to rybki lubiace inne warunki cieplne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
XevoriuS Posted March 10, 2009 Author Share Posted March 10, 2009 Aha a temperatura jest dobra? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 temperatura: zależy jakie rybki chcesz zostawić. obecnie temperatura nie jest dobra dla wszystkich rybek jakie masz, bo maja one równe wymagania w tym względzie. neon 22-25 gupik 21-23 mieczyk 20-26 danio (nie wiem jaki) 20-25 kirysek (nie wiem jaki) prawdopodobnie 22-25 kardynałek 18-23(?) ogólnie dobrze byłoby być gdzieś po środku, a nie fundować rybkom skrajnych wartości. przy zostawieniu np neonów, kirysków i gupików powinno być 23 stopnie moim zdaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reksor Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Proponuję 24 stopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XevoriuS Posted March 10, 2009 Author Share Posted March 10, 2009 Zdecydowałem się że oddam gupika,mieczyka i kardynałki. A do kupie z 5 neonków i 2 kiryski!! (Danio pręgowate, Kiryski karłowate) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjopea Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Musisz zweryfikować jakie rybki zamierzasz zostawić a potem po przeczytaniu ich wymagań co do temperatury ustawić średnią . Przy tej obsadzie jaką teraz posiadasz trochę zbyt szerokie są granice. I wtedy możesz do tych warunków dołożyć roślinki które będą najlepiej rosły w tej temp. Dla tego litrażu dobrze by było jakbyś się zdecydował albo na grupę neonków albo danio ...oddał mieczyka i pozostał przy gupikach ( np dwie parki ) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 tym sposobem będziesz miała 2 ławice i lekkie przerybienie. dobrze byłoby zdecydoać się na jedną ławicę, czyli albo neonki albo danio i dodać do nich jeszcze jakieś ciekawe rybki (parę lub haremik). dobre byłyby tu właśnie te gupiki. albo może gurami mozaikowy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjopea Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 tym sposobem będziesz miała 2 ławice i lekkie przerybienie. dobrze byłoby zdecydoać się na jedną ławicę, czyli albo neonki albo danio i dodać do nich jeszcze jakieś ciekawe rybki (parę lub haremik). dobre byłyby tu właśnie te gupiki. albo może gurami mozaikowy... A dlaczego dwie ławice ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Twoj post pojawił się w miedzy czasie. odnosiłam się do ostatniego posty autora tematu, nie do Twojego. Zdecydowałem się że oddam gupika,mieczyka i kardynałki. A do kupie z 5 neonków i 2 kiryski!! (Danio pręgowate, Kiryski karłowate) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 korozja ... zadne gurami zadne ... Gurami min 100L Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 korozja ... zadne gurami zadne ... Gurami min 100L Ty jesteś z tych z restrykcyjnym podejściem. gurami mozaikowy spotyka się opinie że od 60 litrów. gurami czekoladowy jest jeszcze mneijszy więc 45 litrów nawet powinno wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Gurami Czekoladowe tak od 45L bo rosnie do 5-6cm ale Gurami Mozaikowe rosnie 12-15cm... wiec min 100L do 60L ładnego prętnika karłowatego mozna dac lub bojownika .. bojownika polecam są ładniutkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 prętnik to fajny pomysł bojownik zależy co będzie zostawione, ale noen inessa to słabe towarzystwo. danio jeśli mają weloniaste płetwy też są nie wskazane. gupik wtedy też odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts