pixell Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Witam Mam takie pytanko co myślicie o połączeniu 3 par pielęgnic: Akary pomarańczopłetwej Herosa Severuma Rotkeila Pielęgnicy nikaraguańskiej Wymiary akwa to standardowe 200l. Niestety 375 musiało pójść w odstawkę Z góry dzięki za szybką odpowiedź Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawos Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Szczerze wątpię żebyś mógł mieć 3 pary pielęgnic. Mi na 450L tutaj powiedzieli że max 2 pary pielęgnic. Co do Akar może mają rację bo one są strasznie wredne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixell Posted February 17, 2012 Author Share Posted February 17, 2012 Znaczy Akary i Herosy już pływają bo musiałem z 375 przenieść i się pogodziły. Myślałem nad dodaniem jeszcze jednej pary. Taki był zamiar do 375l ale w akwarystyku powiedzieli, że nie ma co się bać na 3 parami w 300l. Tak więc akary łagodne mi się trafiły i herosy też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Odpuść sobie 3 parę.Ja w 450 miałem 3 pary i czasami był kocioł jak wszystkim zbierało się na amory.Poza tym Twoje ryby rosną do dużych rozmiarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixell Posted February 17, 2012 Author Share Posted February 17, 2012 Wiesz kupowane były do 375 które się rozszczelniło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 3 pary pielęgnic w 200l myślę że będzie sajgon . Może lepiej wybrać kilka pielęgnic ale bez par. Nawet 1 para przy tarle robi szum a pomyśleć co będzie się działo przy 3 parach;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Rivulatus i "severum" w 100cm zbiorniku, do którego chcesz dodac kolejne ryby? Brawo za rozsądek!! Aktualne ryby sie mecza w tym akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixell Posted February 18, 2012 Author Share Posted February 18, 2012 Rivulatus i "severum" w 100cm zbiorniku, do którego chcesz dodac kolejne ryby? Brawo za rozsądek!! Aktualne ryby sie mecza w tym akwarium. Jak zaczynałem przygodę z akarami to mówiono mi, że do hodowli 2 samców i 3 samic wystarczy 120l. Były w 375 które uległo uszkodzeniu... a teraz są w 200l mają bardzo dobrą filtrację (2 x tetra tec ex 700 połączone szeregowo) więc parametry są podręcznikowe mają kryjówki oraz strefę do swobodnego pływania. A dodajmy, że aby ryba czuła się swobodnie w akwarium wymagane wymiary są takie aby mogła się swobodnie obrócić. Poza tym z wymiarów wychodzi, że na rybę (po odjęciu dekoracji) wypada 45l. Tak mnie uczono akwarystyki ale jeśli coś się zmieniło to czekam na wskazówki. Bo może jest coś istotnego o czym nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted February 18, 2012 Share Posted February 18, 2012 Oj dużo się zmieniło.Poczytaj trochę w googlach jakie są minimalne wymagania co do długości akwa itp przypadające na wielkość ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted February 18, 2012 Share Posted February 18, 2012 Rivulatus i "severum" w 100cm zbiorniku, do którego chcesz dodac kolejne ryby? Brawo za rozsądek!! Aktualne ryby sie mecza w tym akwarium. Jak zaczynałem przygodę z akarami to mówiono mi, że do hodowli 2 samców i 3 samic wystarczy 120l. Były w 375 które uległo uszkodzeniu... a teraz są w 200l mają bardzo dobrą filtrację (2 x tetra tec ex 700 połączone szeregowo) więc parametry są podręcznikowe mają kryjówki oraz strefę do swobodnego pływania. A dodajmy, że aby ryba czuła się swobodnie w akwarium wymagane wymiary są takie aby mogła się swobodnie obrócić. Poza tym z wymiarów wychodzi, że na rybę (po odjęciu dekoracji) wypada 45l. Tak mnie uczono akwarystyki ale jeśli coś się zmieniło to czekam na wskazówki. Bo może jest coś istotnego o czym nie wiem. Ryby 20cm w 120l? Pomyśl zanim coś napiszesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 18, 2012 Share Posted February 18, 2012 Gdyby jeszcze rosły do 20cm... 25cm rivulatus i 25-30cm severum to nie rzadkosc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts