Jump to content

szczaw?


Mobika
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam nadzieję że wybrałam odpowiedni dział.

Spotkałam się kiedyś, dawno temu, gdy zaczynałam przygodę z chemią, z kwasem szczawiowym.

skoro jest to kwas, to musi obniżać pH..

I pytanie brzmi: dobrym sposobem będzie obniżanie pH tym kwasem?

Jeśli tak, jak szczaw powinien być przygotowany?

Nie zaszkodzi rybom?

Czy to wogole ma sens?

 

będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Wikipedia

 

Otrzymuje się go poprzez ogrzewanie mrówczanu sodu do ok. 400°C, w wyniku czego powstaje szczawian sodu, który następnie przeprowadza się w kwas szczawiowy za pomocą rozcieńczonego kwasu siarkowego. Inne metody to przepuszczenie dwutlenku węgla nad sodem lub potasem metalicznym w temp. 360°C, a także utlenienie glikolu etylowego lub utlenianie wielu innych związków organicznych (np. cukrów) kwasem azotowym. Kwas szczawiowy można także otrzymać w reakcji acetylenu z nadmanganianem potasu

 

A więc kwas szczawiowy nie ma nic wspólnego ze szczawiem;)

Link to comment
Share on other sites

tak samo kwas mrowkowy, czy jakis tam mrowczan nie ma nic wspolnego z mrowkami :D

no to akurat ma cos wspólnego. Kwas mrówkowy HCOOH jest wytwarzany właśnie przez mrówki jak również przez pokrzywę :) oczywiscie nie w stężeniu takim jak w labolatorium ale ten sam kwas

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...