Skocz do zawartości

szczaw?


Mobika
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam nadzieję że wybrałam odpowiedni dział.

Spotkałam się kiedyś, dawno temu, gdy zaczynałam przygodę z chemią, z kwasem szczawiowym.

skoro jest to kwas, to musi obniżać pH..

I pytanie brzmi: dobrym sposobem będzie obniżanie pH tym kwasem?

Jeśli tak, jak szczaw powinien być przygotowany?

Nie zaszkodzi rybom?

Czy to wogole ma sens?

 

będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wikipedia

 

Otrzymuje się go poprzez ogrzewanie mrówczanu sodu do ok. 400°C, w wyniku czego powstaje szczawian sodu, który następnie przeprowadza się w kwas szczawiowy za pomocą rozcieńczonego kwasu siarkowego. Inne metody to przepuszczenie dwutlenku węgla nad sodem lub potasem metalicznym w temp. 360°C, a także utlenienie glikolu etylowego lub utlenianie wielu innych związków organicznych (np. cukrów) kwasem azotowym. Kwas szczawiowy można także otrzymać w reakcji acetylenu z nadmanganianem potasu

 

A więc kwas szczawiowy nie ma nic wspólnego ze szczawiem;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak samo kwas mrowkowy, czy jakis tam mrowczan nie ma nic wspolnego z mrowkami :D

no to akurat ma cos wspólnego. Kwas mrówkowy HCOOH jest wytwarzany właśnie przez mrówki jak również przez pokrzywę :) oczywiscie nie w stężeniu takim jak w labolatorium ale ten sam kwas

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...