Mobika Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Witam. Mam nadzieję że wybrałam odpowiedni dział. Spotkałam się kiedyś, dawno temu, gdy zaczynałam przygodę z chemią, z kwasem szczawiowym. skoro jest to kwas, to musi obniżać pH.. I pytanie brzmi: dobrym sposobem będzie obniżanie pH tym kwasem? Jeśli tak, jak szczaw powinien być przygotowany? Nie zaszkodzi rybom? Czy to wogole ma sens? będę wdzięczna za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow2525 Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Wikipedia Otrzymuje się go poprzez ogrzewanie mrówczanu sodu do ok. 400°C, w wyniku czego powstaje szczawian sodu, który następnie przeprowadza się w kwas szczawiowy za pomocą rozcieńczonego kwasu siarkowego. Inne metody to przepuszczenie dwutlenku węgla nad sodem lub potasem metalicznym w temp. 360°C, a także utlenienie glikolu etylowego lub utlenianie wielu innych związków organicznych (np. cukrów) kwasem azotowym. Kwas szczawiowy można także otrzymać w reakcji acetylenu z nadmanganianem potasu A więc kwas szczawiowy nie ma nic wspólnego ze szczawiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja_dm Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 O szczawiowym to szczerze nie słyszałem , ale solnym to obniżałem pH , bardzo dobra metoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow2525 Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Tak zgadza się ale nie jest to proste i wymaga doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja_dm Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Dlatego mało komu ją polecam , bo jak by ktoś źle dobrał proporcje to bieda by była. Zazwyczaj polecam RO, przynajmniej bezpieczna metoda. Ale jak ktoś chce to mogę powiedzieć jak się robi to solnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mobika Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Dzięki wielkie za informację Ja obniżam octowym, również polecam. Kluczem do sukcesu są proporcje i odpowiednie wymieszanie. Jeszcze raz dzięki za info ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyszu18 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 A więc kwas szczawiowy nie ma nic wspólnego ze szczawiem;) tak samo kwas mrowkowy, czy jakis tam mrowczan nie ma nic wspolnego z mrowkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olyvka Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 tak samo kwas mrowkowy, czy jakis tam mrowczan nie ma nic wspolnego z mrowkami no to akurat ma cos wspólnego. Kwas mrówkowy HCOOH jest wytwarzany właśnie przez mrówki jak również przez pokrzywę oczywiscie nie w stężeniu takim jak w labolatorium ale ten sam kwas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyszu18 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 heh... a mi na chemii mowili zupelnie co innego... szkola klamie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olyvka Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 tak jest to najprostrzy kwas organiczny. tutaj masz o nim artykuł: http://luskiewnik.strefa.pl/acidum_formicum.htm zgłoś sprostowanie w szkole;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyszu18 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 e tam. szkole juz zmienilem liceum teraz 8-) 8-) a co artykulu, przeczytalem tylko pierwszy akapit za bardzo mnie chemia nie interesuje i rzeczy z nia powiazane ( dla mnie to czarna magia... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.