kamil487 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 mam problem mój welon dostał ciemnych plam i nie mam pojęcia co z tym robić i co to jest z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Podaj więcej informacji o akwarium i dodaj zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Jeżeli chodzi ci o to, że się przebarwia to jest to normalne. No chyba że wyglądają jak plamy chorobowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil487 Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 te plamy wydają mi się chorobowe akwa 80L 3 mieczyki 2 pielęgnice 2 glony 2 sum paskowy 2 welon 2 labeo 5 molinezja Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil487 Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 tu troszkę ładniejsze zdjęcie udało mi się zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 No brzydko to wygląda jakieś objawy inne ?? Widzę że molinezja też ma białe plamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil487 Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 moli takie są od małego wszystkie tak mają a dla welona w tych ciemnych miejscach schodzą łuski zachowuje się normalnie do jedzenia pierwszy leci ja nie widziałem czegoś takiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Niestety nie pomogę tobie. Mogę mieć jakieś przypuszczenia ale na 100% to nie jestem pewien, może ktoś się jeszcze wypowie. Jak długo to ma ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ihael Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Stawiałbym na wrzody podskórne, ale pewien nie jestem, bo nie miałem u siebie w baniaku czegoś takiego (może to tez być spowodowane jakimś pasożytem). Na wszelki wypadek podam objawy i leczenie wrzodów. Może coś pomoże. Objawy książkowe: Ocieranie się o przedmioty Różowe, szare i brunatne plamy, a nawet czarne narośla na pysku, skórze, pokrywach skrzelowych i gardzieli Wyłupiaste oczy Leczenie: Chore ryby wyłowić i watą nasączoną w riwanolu (1g na 10 litrów wody) zetrzeć narośl lub rozetrzeć wrzód, następnie ryby umieścić w krótkotrwałej kąpieli z: nadmanganianu potasu (1g na 10 litrów wody) lub riwanolu (1g na 50 litrów wody), lub 3% wody utlenionej (10ml na 10 litrów wody). Po kąpieli ryby przenieść do innego zbiornika. W ciężkich przypadkach zasięgnąć porady lekarza weterynarii, który zalecić może antybiotyki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil487 Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 właśnie zauważyłem że gubi łuski i raczej się nie ociera POMOCYYYYYY Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil487 Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 a ma te plamy od jakiegoś tygodnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Sera bactopur zastosuj , jest to jakaś choroba bakteryjna, skoro szybko się rozprzestrzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts