korozja Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Czy robił ktoś samodzielnie takowe urządzenie i może się pochwalić jego skutecznością? (w zeszłym tygodniu pojawił mi się film białkowy i jego ręczne odławianie zaczyna mnie męczyć. nie mam ani przerybienia, ani nie przekarmiam, mam deszczownię, co wyczerpuje najczęstsze przyczyny pojawienia się korzucha) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 a deszczownia jest pod lustrem wody czy nad??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 nad no i trochę rozbija, ale i tak na większej części powierzchni wody kożuch zostaje (od spodu jak sie patrzy to widać "rozlaną benzynę" no i te bąbelki które nie mogą wypłynąć). po "zbieraniu" jest ok, tylko fajnie by było żeby sie samo zbierało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 skierowana w dół czy do przodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 pod kątem ;P woda wylatuje mniej więcej pod katem 45stopni w stosunku do powierzchni wody. rozumiem, że szukamy innej techniki likwidacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Ja bym ustawił tak żeby woda wylatywała równolegle do tafli wody u siebie tak zrobiłem i poskutkowało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 taaa... tylko ja mam małe akwarium i mi się wtedy pralka robi zbyt duża :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 ja deszczowni nie mam ale poradziłem sobie w inny, bardzo skuteczny sposób: mianowicie zamontowałem najzwyklejszy filtr wewnętrzny (aqua szut) tuż pod powierzchnią wody. i od tamtego czasu nie mam problemów z kożuchem ps# wcale mi nie robi pralki a miesza w większości taflą wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted June 28, 2009 Share Posted June 28, 2009 Bawiłem się skimerami w pracy - tylko, że to inny kaliber (były wykożystywane do usuwania frakcji olejowych). Znam dwa rodzaje: 1 - Taśmowy - Taśma zabiera olej do góry, tam jest on zdejmowany przez listwę nad taśmą, 2 - Pływający (zasilany powietrzem) Niestety, do akwarium byłby problem z ich miniaturyzacją. Choć nie jest to niewykonalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konkal Posted July 1, 2009 Share Posted July 1, 2009 przesyłam uproszczony szkic skimmera który mozna wykonać z rurek PCV.Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 1, 2009 Share Posted July 1, 2009 wystarczy dać trójnik i zabezpieczyć rurkę ssącą, by nie wciągnęła przypadkiem podopiecznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted July 1, 2009 Share Posted July 1, 2009 http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=3529 wszystko idealnie opisane i pokazane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts