Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam.

Jakiś czas temu kupiłam akwarium 300l i chciałabym je urządzic ale nie mam jeszcze zbyt dużej wiedzy na ten temat i dlatego proszę Was o pomoc.

Mam kilka pytań:`

1.Jaka moc świetlówek?

2.Co na dno (Jaki żwirek, jaki podkład dla roślinek)?

Czekam na odpowiedzi

To jeszcze zależy czy chcesz się nastawić na akwarium ogólne czy jakiś biotop. Ogólnie polecam żwirek średniej wielkości, nie za mały, nie za duży. Co do świetlówek to już masz odpowiedź. A pozostały sprzęt już masz?

Akwarium ogólne. Posiadam grzałkę 150w i dwa filtry wewnętrzne i na jakis czas muszą wystarczyc. Mam pytanie o żwirek - czy to może byc żwirek (granulacja 1-3mm) kupiony na składzie budowlanym oczywiście dokładnie wypłukany i wyparzony?

grzałka 150W na 300L wody to stanowczo za mało... lepiej jest mieć więcej watów niż litrów wody ;) wtedy grzałka/grzałki nie grzeją non stop więc rachunek za prąd wyjdzie niższy ;)

welonki raczej nie, myslę raczej o gupikach, molinezjach. Przyznam się szczerze, że mam akwarium ok.50l a w nim:

- 5 dorosłych gupików + ok.20szt narybku

- 1 glonojadzik

- 2 kiryski albinosy

- kilka roślinek

do tej pory żyły z małą 15w grzałeczką i to też nie cały czas włączoną bo jak wspomniałam temp. w domu wynosi 25st. i zbliżoną utrzymywałam w akwarium.

Wodę podmieniałam co 2-3 tygodnie a zdarzało się,że co 6 tygodni i całkiem nieżle się trzyma :)

50l zlikwidowac, zostanie dla ewentualnych maluszków.

Jak wspomniałam mam zamiar do dużego zbiornika wprowadzic gupiki, molinezje, różne kiryski, otoska i krewetki- dobry zestaw?

Edit:

Czy krewetki będą bezpieczne??

mod: proszę o edycję postów.

Share

• Create New...