SamanthaSkalar Posted December 2, 2011 Share Posted December 2, 2011 Mam akwaria 20l, 45l, 110l i (nowy nabytek!) 200l W 200l mam 3 paletki, 4 skalary, 3 bocje wspaniałe, 1 ducha amazońskiego, 2 glonojady (spore) i 2 motylowce. Zastanawiałam się nad dodaniem mruka nilowego, ale nie wiem czy zaatakuje inne ryby, czym go karmić itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 3, 2011 Share Posted December 3, 2011 Posól, popieprz [to przede wszystkim] i zagotuj. Będzie zupka rybna. Ja wiem że jest to parcie, takie jak przy bocjach, żeby stadne rybki, dobijające w naturze nawet do 30cm kupić, ale nie. Obecna obsada, też nie najlepsza. Podaj wymiary baniaka i wymiary tych zbrojników które tam masz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SamanthaSkalar Posted December 4, 2011 Author Share Posted December 4, 2011 Obecna obsada, też nie najlepsza. Podaj wymiary baniaka i wymiary tych zbrojników które tam masz. Akwarium 200l. Rybki się czują świetnie i nie ma żadnej wrogości. Uważam, że obsada jest wyjątkowo udana ) Zbrojniki mają po 7cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Wyjątkowo Ci napiszę że jeśli oceniasz to że jest ok po tym że ryby: - żyją. - pływają i jedzą. - nie zabijają się. To troszkę oceniasz to na wyrost. Ale spoko, dawaj mruki. Przeżyją, popływają, pojedzą, nie zabiją się, ale czy o to chodzi? Chyba nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Obecna obsada, też nie najlepsza. Podaj wymiary baniaka i wymiary tych zbrojników które tam masz. Akwarium 200l. Rybki się czują świetnie i nie ma żadnej wrogości. Uważam, że obsada jest wyjątkowo udana ) Zbrojniki mają po 7cm. Rozumiem że ci powiedziały? Pierwsze zrób porządek z tą obsadą a nie myśl o nowych rybkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SamanthaSkalar Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 Wyjątkowo Ci napiszę że jeśli oceniasz to że jest ok po tym że ryby: - żyją. - pływają i jedzą. - nie zabijają się. To troszkę oceniasz to na wyrost. Ale spoko, dawaj mruki. Przeżyją, popływają, pojedzą, nie zabiją się, ale czy o to chodzi? Chyba nie. 1. A jak ty oceniasz, że twoje ryby się dobrze czują? :0 Moje, oprócz tego co już wyliczyłeś nie chowają się, paletki i skalary mają rozpostarte płetwy, nie chorują itp. 2. Nie powiedziałam, że dodam mruka! Poprosiłam o radę, i jej posłucham. Nie am zamiaru się kłócić. Skoro odradzasz, nie kupię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SamanthaSkalar Posted December 7, 2011 Author Share Posted December 7, 2011 Rozumiem że ci powiedziały? Pierwsze zrób porządek z tą obsadą a nie myśl o nowych rybkach A co jest złego z tą obsadą??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted December 7, 2011 Share Posted December 7, 2011 Po pierwsze duch amazoński . Po drugie paletki . Po trzecie bocje wspaniałe. Najzwyklejsza zupa rybna. Nie wiem jak tam te paletki jeszcze pływają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norx Posted December 8, 2011 Share Posted December 8, 2011 Fakt faktem duch amazoński rośnie do dużych rozmiarów,a akwa 200l nie jest taki gigant. Co do bocji to nie wiem o co chodzi, 3 szt no to już jakaś grupa,a jeśli chodzi o dorastanie do 30cm....osobiście widziałem wiele lat temu takie okazy, a od tego czasu widzę nie całe 20cm.....a wszyscy wiemy ile lat potrafią rosnąć. Dlatego póki akwarium nie jest wyraźnie ciasne, bocje nie są wyrośnięte to czemu z nich rezygnować?......Sam osobiście mam 4 sztuki(2x15 i 2x8cm), są w tym samym wieku, a duże zróżnicowanie wielkości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 8, 2011 Share Posted December 8, 2011 To ryby które nie przerastają w akwarium. Nigdy nie będą za duże, bo po prostu będą karłowacieć. Typowy akwarysta tego nie widzi i cieszy się że ryby są małe, a jak są małe to znaczy że nie potrzeba większego akwarium. Fakt faktem, 30cm to raczej tylko w naturze, ale należy liczyć że te ryby przebijają 20cm. Ryba +20cm, akwarium 200l, bok 40cm. Mniej niż dwie długości ryby. To tak jakby neonka hodować w baniaku o 7cm szerokości... O jakimś stadku, w którym ryby dobrze się czują, możemy mówić przy przynajmniej dwukrotnie większej ilości ryb. Nikt nie wpadnie na "inteligentny" pomysł hodowli 3 stadnych neonków, albo otosków, a bocje niby gorsze? Wprost przeciwnie pod tym względem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts