łuska Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 Z powodu masowych zgonów z powodu zatrucia (moja wina- przyducha), zdecydowałam zmienić obsadę. I teraz: Zbiornik 68l 75x35x27 Nie chce by rybki były wymagające więc zdecydowałam: 30x neon simulans x razy krewetka RC 2 ampularie i teraz co na dno proponujecie? A dodam, że mam odkryty zbiornik. I nawożę Co2 (mam nadzieję, ze krewetki mogą być w zbiorniku z CO2) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 Może być. Na dno 6 kirysków panda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drobniczek Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Może być. Na dno 6 kirysków panda lub 6 kirysków pigmejów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Ja do tego zamiast kirysków dał bym otoski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drobniczek Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Ja do tego zamiast kirysków dał bym otoski. Zostałbym przy kiryskach są mniej wymagające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted November 21, 2011 Author Share Posted November 21, 2011 Zdecydowałam się na kiryski panda. Tylko ile sztuk? pigmeje mi zginą w takim podłożu a pandy lubię. Otoski też z resztą, ale kiryski chyba bardziej, bo są to dość ruchliwe rybcie. A co do wymagań to właśnie zależy mi na mniej wymagających rybkach. (oczywiście chodzi o chów a nie o rozmnażanie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Zdecydowałam się na kiryski panda. Tylko ile sztuk? pigmeje mi zginą w takim podłożu a pandy lubię. Otoski też z resztą, ale kiryski chyba bardziej, bo są to dość ruchliwe rybcie. A co do wymagań to właśnie zależy mi na mniej wymagających rybkach. (oczywiście chodzi o chów a nie o rozmnażanie )6-8 szt rybka stadna Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drobniczek Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 To ok. 5-6 pand wystarczy:) Myslałaś np. jeszcze nad razborami brigitte ? Naprawdę fajnie się komponują z simulansami. Do tego rosną do 2,5 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted November 21, 2011 Author Share Posted November 21, 2011 A 2 stadka to nie za dużo jak na ten litraż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drobniczek Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 2 stadka po 15scie, spokojnie mogą być. 1-2cm ryby na 1-2litra wody w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 2 stadka po 15scie, spokojnie mogą być. 1-2cm ryby na 1-2litra wody w akwarium. Jak masz źle doradzać to lepiej nic nie pisz 2 stadka w 60l? :zamieszany: 1cm ryby na 1l wody? :zamieszany: to jak pielęgnica cytrynowa rośnie do 40cm to można ją trzymać w 40l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drobniczek Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Oczywiście na pewno masz rację. Jesteś Pro a ja noob. Pielęgnica cytrynowa rośnie przeciętnie 30cm. ( w naturalnych warunkach 35cm) Wiem, może źle sie sprecyzowałem ale chodzi mi, że te ryby nie dorastają więcej niż 2cm. Przez to możemy przyjąć ze taka ryba dobrze czuje się w 2litrach wody na objętość akwarium (np te 70l). Wytłumacz mi posiadając rybę 30cm i mamy akwarium 400l to możemy mieć w takim szkle tylko 2 sztuki i nic poza tym ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 trochę OT: ok, to jak to jest z tymi Simulansami - 15szt, ktoś napisał że można dać dwa stadka po 15... hm a 30szt simulansów na 60l ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 Moim zdaniem 20 neonów to max . Chyba że będą same neony to 30 będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 Mi się nie podoba pomysł z 2 ławicami, pomiesza sie wszystko i będzie głupio wyglądać. Jeśli decyzja pada na simulansy ryby dorastające 3cm, możesz dać ok 20-30szt. Ale chyba będzie jeszcze jakaś większa rybka co? 20-30x simulans 6x k. pigmej/panda 6x otosek 1+1x ramirezy/1x bojownik/1+2x prętnik karłowaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted December 2, 2011 Author Share Posted December 2, 2011 Zmiana planów zdecydowałam się na stadko kardynałków chińskich i kilka tetr cesarskich (bo z tego co czytałam nie są aż tak stadne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo98 Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 Ja btm dał 7-8 kirysków panda. Rosną do 5 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts