DavidK-ce Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Witam. To moje początki z akwarystyka i w sumie to moje pierwsze akwarium do którego mocno przysiadłem i nie zamierzam odpuszczać. wymiary zbiornika: 60x30x30 filtr: Aqua El Fan-1 (w planach już jest coś innego ale co?) oświetlenie: 1x 15W 6500k Juwel podłoże: Aqua Substrate II+ rośliny: W większości nie wiem bo były już one przed moją zabawa z akwarium. -Alternanthera cardinalis chyba? -Gałazatka -Ponikło Igłowate -Rzęsa Wodna Jak ktoś ze zdjęć będzie potrafił stwierdzić co to za rośliny to będę wdzięczny Ryby: 6x Neon Innesa 2x Molinezje 2x Mieczyki 5x Gupik 2x Krewetki Amano 2x Żaba 1x Górami Trochę przesadziłem z obsadą ale chyba tragedii nie ma Jakiś cel mam już w sumie obrany no ale do tego trzeba czasu. Z pewności na tej drodze napotkam różne trudności ale mam nadzieje ze im podołam Proszę o rady komentarze i może pomoc ale to w innych działach tego forum Przed wymianą światła(4500k): Po wymianie(6500k); Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolo123 Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Witam Akwarium bardzo ladne tylko obsada gurami min 80 cm dlugie akwa mieczyki i molinezje tak samo zamiast tych rybek możesz dokupić więcej neonów ok 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piopio21 Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Troszkę za mało światełka dla roślin bo 0.28w/l Przydało by się więcej roślin. Ogólnie może być, jest w miarę fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavidK-ce Posted November 4, 2011 Author Share Posted November 4, 2011 Dojdzie jeszcze jedna 15w być może tez 6500k ale na to trzeba teraz czasu zastanawiam się nad wyłożeniem wnętrza pokrywy czymś co będzie działało na zasadzie odbłyśnika co o takim zabiegu myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YotoroAne Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 A wiesz już czym chcesz tą pokrywę wykleić? W innym temacie ostatnio czytałem, że dobra do tego celu jest taśma aluminiowo-metalizowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Przydałoby się posadzić jakąś wysoką roślinę aby zamaskowała trochę filtr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolo123 Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Ja swój odbłyśnik zrobiłem tak : potrzebna jest do tego - taśma dwu stronna - folia aluminiowa - pokrywa To tak obklejamy taśmą miejsca na pokrywie tam gdzie chcemy zamontować nasz odbłyśnik. Później tam gdzie jest taśma naklejamy folie aluminiową ( taką jak się kanapki owija ) ... i odbłyśnik gotowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piopio21 Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Szczerze mówiąc to te wszystkie folie aluminiowe jako odbłyśniki sa do du.. Jeżeli już to odbłyśnik taki na świetlówkę. ale jak dasz jeszcze jedno 15w to będze ok. I nie koniecznie musi to być 6500 może być światło dzienne 10000k. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsajbs Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Bardzo fajne akwa, myślałeś, żeby dodać krewetki RC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Brawo!Udało ci sie zrobić świetne akwarium.Bardzo fajne żabki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavidK-ce Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Dzięki Wielkie za komentarze i podpowiedzi też właśnie tak myślałem że wszystko co ma działać na zasadzie odbłyśnika nigdy nim nie będzie no więc teraz czas na odbłyśnik ale w planach pojawiła się inna koncepcja a mianowicie choruje teraz na akwarium długie na ~80cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts