agusia.hare Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Mam kiryski spiżowe i pytanko o jednego z nich bo nie mogę rozróżnić płci wydaję mi się że to samiec bo jest dość mały w porównaniu do samic oraz szczuplejszy ale ma płetwę grzbietową zaokrągloną a ja widziałam na wikipedi samca i samice to miał zaostrzoną tą pletwę więc nie wiem.Zdjęcia nie mogę dodać bo zepsuł mi się aparat.Dodam jeszcze że ten niby samiec ma już z półtora roku więc odpada że to młoda samica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gupik1516 Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Możesz wstawić jego zdjęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Patrz na moje zdjęcie profilowe. Samiec to ten z tyłu. Różnice są wyraźne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agusia.hare Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 No to widocznie mam nie dożywioną samice bo ten kirysek ma zaostrzoną płetwę grzbietową a mój ma tak jak samica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrSz Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 To co widzisz na zdjęciu to weloniasta odmiana kiryska spiżowego. Nie ma to wpływu na płeć. Podstawowym kryterium rozróżniającym płeć u kirysków, a szczególnie kirysków spiżowych jest wielkość - samice są większe i bardziej zaokrąglone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts