Jarus Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Witam! Ktoś mi powie jak odfiltrować nitki (2-4mm) glonów z wody? Pojawiły mi się z 1,5 tygodnia temu i pływają w wodzie. Filtr kaskadowy FZN-2 na standardowych gąbkach nie daje rady tego wyfiltrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Podmianki wody i założenie gęściejszej gąbki do filtra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Już to kiedyś u siebie testowałam. Nie pomogło. U mnie pomogło zaciemnienie na 4 dni (akwarium przykrywamy kocem, puszczamy napowietrzanie, wyłączamy CO2, po 4 dniach robimy 50% podmianę z odmulaniem, w czasie zaciemnienia nie karmimy ryb). Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Tylko, że wtedy mamy loterię, czy rośliny przeżyją czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 Sprawa wygląda tak: od 3 tygodni podaje nawóz makro w ilości 0,5 zalecanej dawki oraz carbo w płynie. Wcześniej rośliny gniły od dołu. Nurzańce w ogóle nie wystartowały - po prostu traciły liście jeden po drugim aż w końcu musiałem je usunąć całkiem. Odkąd podaje nawóz rośliny ruszyły - anubiasy i zwartki puszczają nowe liście. Ale ruszyły też glony. Nadal gniją mi tylko liście żabienicy. Co ciekawe NO2 jak przedtem wychodzi 0 mg/l (testy SERA). Zbiornik wystartował 15 czerwca. Info o akwa: 63l proste Oświetlenie T5 24w + odbłyśnik (świecę po 11 godzin) Filtr kaskada FZN-2, grzałka 100W (ustawiona na 24st.) podłoże: żwirek 3-5mm (4 cm) na ziemi z kretowiska (2 cm) Korzeń mangrowca + łupina kokosa Nawozy: Carbo w płynie + makro Rośliny: Moczarka kanadyjska (Egeria densa) Rogatek sztywny (Ceratophyllum Demersum) Anubias afzelii Zwartka (Cryptocoryne beckettii) Żabienica (ECHINODORUS AMAZONICUS) Anubias barteri nana Mech jawajski Zwierzaczki: 1 x Zbrojnik niebieski 4 x samiec Gupika 8 x Neon Innesa ze 20 ślimaków (przywleczonych z roślinami) Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Tylko, że wtedy mamy loterię, czy rośliny przeżyją czy nie? Przez 4-5 dni NIC im się nie stanie. Zwłaszcza anubiasom i zwartkom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Tylko, że wtedy mamy loterię, czy rośliny przeżyją czy nie? Przez 4-5 dni NIC im się nie stanie. Zwłaszcza anubiasom i zwartkom. W przypadku, że rośliny są mało wymagające to muszę Ci przyznać rację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 A jakie rośliny uważasz za wymagające które padną po 5 dniach zaciemniania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts