ej_anka Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Jak w temacie - do akwarystyki zapaliłam się niedawno, i nastawiłam się od razu na welony. Niespełnione marzenia z dzieciństwa chyba Mam jednak sporo pytań, ponieważ w temacie hodowli tych pięknych rybek wciąż jestem i pewnie jeszcze długo pozostanę laikiem. Po pierwsze - mam obiekcje czy wielkość akwarium odpowiada ilości przebywających w nim rybek, a więc: 5 welonów - młode, około 6cm 2 glonojady zbrojniki 3 kiryski - 2 elegansy i jeden lamparci Akwarium ma 60 litrów i z opinii pana ze sklepu, jest ono wystarczające. Co jednak wy o tym sądzicie? Nie chcę męczyć rybek, więc w przyszłości planowane jest powiększanie im mieszkanka, tylko zastanawiam się czy ten czas już aby nie nadszedł. Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Dla 5 welonów to przynajmniej 160-200l. Jak zwykle, opinia sprzedawcy z zoologa warta tyle co nic. Kiryski są stadne. Powinno być minimum 6 sztuk każdego gatunku. Welony to ozdobna forma karasi. To nie rybki do tego litrażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Na jednego welonka min 80l więc przykro mi Na zbrojnika 100l Kiryski min.6 szt do tego litrażu pandy Welonki sobie raczej odpuść lub kup 120l i będziesz tam mogła mieć 2 Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ej_anka Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 No tak właśnie przypuszczałam. Zdecyduję się więc powiększyć zbiornik - stąd pytanie - czy one przez to mogą się podgryzać, albo może mieć to wpływ na postrzępienie płetw? Trochę się rozczarowałam, sądziłam, że w sklepach zoologicznych pracują trochę bardziej doinformowani ludzie...;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 No tak właśnie przypuszczałam. Zdecyduję się więc powiększyć zbiornik - stąd pytanie - czy one przez to mogą się podgryzać, albo może mieć to wpływ na postrzępienie płetw? Trochę się rozczarowałam, sądziłam, że w sklepach zoologicznych pracują trochę bardziej doinformowani ludzie...;/ W sklepach chcą zarobić nie interesuje ich czy rybką będzie dobrze Tak jak mówie kup akwarium 126l w nim: 2 Welonki 10 Kardynałków chińskich 1+1 Zbrojnik nieb. 6 Kirysków np.spiżowych Pozdrawiam Edit: Welonki to łagodne rybki nie obgryzają sobie Pletw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ej_anka Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Gaweł - a jeśli chciałabym zachować wszystkie 5 - jaki litraż powinno mieć akwarium? Już teraz powinnam je powiększyć do aż takich rozmiarów - wiem, że welony rosną duże i w przyszłości będzie to konieczne, ale na razie są małe... to nic nie zmienia? Przepraszam za prostotę moich pytań, ale jestem jak już mówiłam kompletnym laikiem w tym temacie i biorę wszystko na logikę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Na wszystkie 5 to z 240l Nie ważne że są małe rybki w małych akwariach karłowaceją i cierpią... Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ej_anka Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Dzięki za odpowiedź, będę stopniowo - adekwatnie do moich finansów - powiększać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Czyli co np 2 miesiące będziesz wymieniać akwarium? Zbieraj na jedno W 240l to już możesz mieć: 5-6 Welonków 20 Kardynałków Chińśkich 2+2 Zbrojnik nieb. 10 Kirysków spiżowych Pozdrawiam Ps.Prosze zdjęcia twojej 60l na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts