Jump to content

Welony i 60l

ej_anka
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie - do akwarystyki zapaliłam się niedawno, i nastawiłam się od razu na welony. Niespełnione marzenia z dzieciństwa chyba

Mam jednak sporo pytań, ponieważ w temacie hodowli tych pięknych rybek wciąż jestem i pewnie jeszcze długo pozostanę laikiem.

Po pierwsze - mam obiekcje czy wielkość akwarium odpowiada ilości przebywających w nim rybek, a więc:

5 welonów - młode, około 6cm

2 glonojady zbrojniki

3 kiryski - 2 elegansy i jeden lamparci

Akwarium ma 60 litrów i z opinii pana ze sklepu, jest ono wystarczające. Co jednak wy o tym sądzicie? Nie chcę męczyć rybek, więc w przyszłości planowane jest powiększanie im mieszkanka, tylko zastanawiam się czy ten czas już aby nie nadszedł.

Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję.

No tak właśnie przypuszczałam.

Zdecyduję się więc powiększyć zbiornik - stąd pytanie - czy one przez to mogą się podgryzać, albo może mieć to wpływ na postrzępienie płetw?

Trochę się rozczarowałam, sądziłam, że w sklepach zoologicznych pracują trochę bardziej doinformowani ludzie...;/

No tak właśnie przypuszczałam.

Zdecyduję się więc powiększyć zbiornik - stąd pytanie - czy one przez to mogą się podgryzać, albo może mieć to wpływ na postrzępienie płetw?

Trochę się rozczarowałam, sądziłam, że w sklepach zoologicznych pracują trochę bardziej doinformowani ludzie...;/

W sklepach chcą zarobić nie interesuje ich czy rybką będzie dobrze :(

Tak jak mówie kup akwarium 126l w nim:

2 Welonki

10 Kardynałków chińskich

1+1 Zbrojnik nieb.

6 Kirysków np.spiżowych :)

Pozdrawiam

Edit:

Welonki to łagodne rybki nie obgryzają sobie Pletw ;)

Gaweł - a jeśli chciałabym zachować wszystkie 5 - jaki litraż powinno mieć akwarium?

Już teraz powinnam je powiększyć do aż takich rozmiarów - wiem, że welony rosną duże i w przyszłości będzie to konieczne, ale na razie są małe... to nic nie zmienia?

Przepraszam za prostotę moich pytań, ale jestem jak już mówiłam kompletnym laikiem w tym temacie i biorę wszystko na logikę :oops: