troja1410 Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Pośpieszyły się...Zdecydowałem,że 54l,które zakładam to będzie BW i zamieszkają tam A.Agassiza,a dziś znalazłem ikrę.Włożyłem rękę z nożyczkami żeby obciąć liść żabienicy, a samica w nożyczki dziobnęła,podniosłem zdrowy liść a tam jajeczka. Czytałem,że składają ikrę w jaskiniach, grotach itp, a tu na liściu żabienicy.Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale jestem bardzo szczęśliwy.Ciekawe co dalej będzie, czy doczekam się narybku. Ciągle coś robi przy ikrze i mieli w pyszczku,nie wiem czy ją zjada...? Jeśli ktoś ma doświadczenie z tym gatunkiem to każda porada,przestroga będzie dla mnie bardzo cenna. Czy mam coś odłowić,co z ewentualnym narybkiem(jak postępować)? Obsada zbiornika72L: -A.agassiza1+2 pozostałości do oddania -kirys 3sz -otosek 2szt Przepraszam zdjęcie tel na szybko i mizernie widać,ikra poniżej samiczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Samiec odbywa tarło z kilkoma samicami, z których każda ma swój rewir. Samice pilnują swoich rewirów a samiec całego terytorium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted August 28, 2011 Author Share Posted August 28, 2011 Samiec odbywa tarło z kilkoma samicami, z których każda ma swój rewir. Samice pilnują swoich rewirów a samiec całego terytorium. Ok,tyle to już przeczytałem ,pytanie moje jak się zachować gdy z jajeczek będzie narybek.Czy trzeba odłowić i po jakim czasie,z samicą czy bez niej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Samiec i samica powinny opiekować się narybkiem, ale to tak jak z Ramirezami, czyli mogą ale nie muszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted August 28, 2011 Author Share Posted August 28, 2011 Nie wiem co będzie lepsze.Jutro zaleję baniak,który ma być dla nich przeznaczony(54l BW).Po tym jak dojrzeje zastanawiam się gdzie będzie lepiej maluchom w tym nowym czy w tym z dobrze stworzonymi warunkami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Samiec i samica powinny opiekować się narybkiem, ale to tak jak z Ramirezami, czyli mogą ale nie muszą. JW. Niezbędna opieka rodziców kończy się w momencie przeniesienia ikry/narybku do pustego (bez innych ryb, ślimaków itp.) i dobrze natlenionego, filtrowanego zbiornika. Potem tylko odpowiednie dokarmianie, utrzymywanie dobrych warunków i będzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted October 3, 2011 Author Share Posted October 3, 2011 Chciałbym odświeżyć temat.Powyżej opisywanej ikry nie udało się uratować. Teraz sytuacja wygląda tak. BW jest gotowe na przyjęcie mieszkańców,jednak funkcjonuje jeszcze bez nich. W ogólniaku choć chyba już przestał nim być,albo za chwilę przestanie mieszkają: 3kiryski(do oddania) 2otoski(do oddania) 1+2agassiza Tym razem na liściu żabienicy znowu jest ikra(dziś zauważyłem),natomiast wejścia do kokosa zaciekle strzeże druga samica.Podejrzewam,że również coś tam jest bo co chwila zaprasza samca. Moje pytanie brzmi:Jak się zachować?Czy przenosić coś(ikrę) do BW czy zaczekać na rozwój sytuacji,która jest bardziej skomplikowana niż poprzednio.Nie chodzi o samo ewentualne dochowanie się potomstwa(chociaż też ),ale o bezpieczeństwo ryb. Czytam dużo,ale cały czas nie mam jasności i nie wiem jak się zachować.W akwarystyce nie jestem wirtuozem i długo nie będę,ale przygodę z apisto dopiero zaczynam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts