FEC Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Proszę o pomoc, jak pozbyć się sporej ilości ślimaków z akwarium? Codziennie wyławiam po ok30szt i wciąż wracają, liść sałaty nic nie daje, a bojce i ryby denne odpadają, ponieważ mam krewetki. Jakieś inne rozwiązanie bezpieczne dla małych rybek i krewetek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Zapewne to zatoczki, więc kupno paru helenek powinno załatwić sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 U mnie w 125l Helenki dały radę. A kupiłem tylko 5. Przyjmuję się, że jedna jest na 10l. Powodzonka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Można też zrobić pułapkę na ślimaki z ogórka. Wystarczy przeciąć ogórka i wydrążyć w środku, przywiązać żyłkę do ogórka i np.korzenia lub kamienia tak, aby nie pływał po całym akwarium. Pozostawić na noc lub dwie. W środku powinny zgromadzić się ślimaki. Wyłowisz ogórka i zrobisz nowego, aż nic nie będzie się łapało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Z własnego doświadczenia (skromnego, ale świeżego) polecam helenki. Kupiłem dwie i w ciągu 3-4 dni ślimaki zniknęły. Wcześniej wyławiałem po 4-5 dziennie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Osobiście polecam bocje, jednak jeżeli masz krewecie to kup z 5 helenek, albo zrób pułapkę...proste...i jeżeli kupujesz rośliny przepatrz je dokładnie, bo pewnie kupiłeś roślinkę z małymi zatoczkami, albo jajami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 osobiście polecam bocje jednak jeżeli masz krewecie to kup z 5 helenek albo zrób pułapkę...proste...i jeżeli kupujesz rośliny przepatrz je dokładnie bo pewnie kupiłeś roślinkę z małymi zatoczkami albo jajamiPułapkami nie usuniesz ślimaków w 100%. Bocji nie doradzaj, skoro nie znasz litrażu, to nie jest uniwersalne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek390 Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Witam! Zdecydowanie polecam ślimaki helenki miałem ten sam problem w moim 20l krewetkarium kupiłem 4 helenki i ślimaków prawie nie ma.A tutaj masz informacje o tym ślimaku http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=4173. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts