pawelek238 Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Witam mam akwarium o wymiarach 37cmx25cmx20cm , czyli około 18,5l., mam już w nim 1 glonojada (zbrojnika), 1 welona oraz jednego kiryska niestety nie wiem jakiego rodzaju. W takiej sytuacji czy mogę jeszcze zakupić jakieś rybki, jeśli tak to jakie ? P.S. jeśli rodzaj kiryska ma ogromne znaczenie w doborze rybek mogę zamieścić jego fotografię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 W takim wypadku musisz oddać wszystkie ryby(za małe akwarium) i kupić sobie krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 jak wyżej - oddaj ryby , kup krewetki lub slimaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matys Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Witam, pozwolę sobie podczepić się do tematu. Posiadam akwarium 30l o wymiarach 40x25x30. Myślałem o wpuszczeniu tam ok 10 krewetek i bojownika + samiczkę, ale z tego co wyczytałem parka może być w 40l i wyżej, więc to zostanie jeszcze rozpatrzone. Sądzicie, że krewetki z bojownikiem(+samicą) to dobre zestawienie w takim zbiorniku? Akwarium dojrzewa, posiada ogrzewanie i filtracje, załączam jego zdjęcie. Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Matys Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonson Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Parka raczej dopada samiec możne zamęczyć swoja kobietę A co do krewetki+Bojek to ja bym nie ryzykował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matys Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 No, właśnie różnie piszą, jedni że spoko inni że z krewetkami to odpada. Kilka takich połączeń widziałem na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Kup bojownika takiego co pływa z innymi rybami w zoologu, i jest przy nich łagodny, wtedy jest mniejsze ryzyko, że zje Twoje krewetki. Obsadź ten korzeń mchem, i pod nim, też posadź mech, wtedy krewetki miały by schronienie. A i samicy nie możesz mieć. Po pierwsze na pewno nie parka jak już coś to harem, ale masz za małe akwa i samiec może zamęczyć samice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Bojowniki trzymamy w haremie. Co do litrażu minimalnego to sie nie wypowiem. Jeden bojownik w akwarium 30L z pewnością może być. Co do połączenia z krewetkami. To zależy od charakteru bojownika. Może być agresywny a może być łagodny. Te z kubełka (w zoologicznym) zwykle są agresywniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matys Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Dziękuje za odpowiedzi. Póki co akwarium musi postać i dojrzeć, potem kupię krewecie, a po jakimś czasie rozejrzę się za jakimś spokojnym bojownikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts