kamil2963 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 CO dzieje się z tą roślinką, marnieje, liście robią się brązowe ;/ Podaje Potas 1 ml dziennie, Aqua plant i Ferro Activ co 2 tyg. przepraszam za kiepską jakość ale zdjęcie robione telefonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 jakie wymiary zbiornika? jakie oświetlenie? jakie podłoże? jaka temperatura? Według mnie od tego trzeba zacząć. Gdy odpowiednie warunki (oświetlenie, podłoże,temperatura) będą zapewnione można próbować podawać jakieś nawozy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil2963 Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Zbiornik 54L, Oświetlenie 15W Philips aquartelle, (czekam na drugą Philips 865 18 W) Podłoże nawożone tabletkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 15W na 54l to za mało. Jeśli dodasz jeszcze 18W to uwaga na glony bo to bedzie już dość mocne oświetlenie.Przy za słabym oświetleniu podawanie jakichkolwiek nawozów mija sie z celem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil2963 Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Czyli nawozy które podawałem wcale nie pomagały roślinom ?? Teraz atakuja mnie glony ;/ czy to wina podawanych nawozów których nie pobrały rośliny ?? I czy przy tym oświetleniu które założę, większej ilości roślin i Co2 z bimbrowni pozbęde się glonów?? Teraz będe podmieniał wode aby ją oczyścić, sądze że z nadmiaru piewiastków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Przejedź palcem po liściach roślinki, może to chrobotek jeśli będzie porowate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Czyli nawozy które podawałem wcale nie pomagały roślinom ?? Teraz atakuja mnie glony ;/ czy to wina podawanych nawozów których nie pobrały rośliny ?? I czy przy tym oświetleniu które założę, większej ilości roślin i Co2 z bimbrowni pozbęde się glonów?? Teraz będe podmieniał wode aby ją oczyścić, sądze że z nadmiaru piewiastków.Teoretycznie tak powinno to wyglądać. Teraz z braku dość mocnego oświetlenia rośliny nie przeprowadzają dość silnej fotosyntezy aby pobrać nawozy, za to glony mając mniejsze wymagania robią to. Zwiększenie oświetlenia i podanie Co2 przyśpieszy fotosyntezę i pobieranie nawozów, to powinno ograniczyć wzrost glonów- ale to tylko teoria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts