latet Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Witam, Co się dzieje z tą rośliną? Nie rośnie, a liście (choć nie wszystkie) robią się takie jak na widać na zdjęciu. Czy to jest nurzaniec śrubowy? Jeśli tak, to z tego co czytam, lubi dużo światła. A u mnie do dziś było oświetlenie 0.25W/L o temp. 2500 K. Od dziś mam już 0.40W/L o temp. 6500 K. Jeśli rzeczywiście to było przyczyną, to czy stan tej roślinki rokuje na poprawę przy lepszym świetle, czy jest już dla niej za późno? Jeśli światło wywoła poprawę, to po ilu dniach? No ale przede wszystkim - czy właśnie tak wyglądają na liściach tej roślinki skutki niedoboru światła? Nawóz do wody dodałem - taki najprostszy preparat Tetra Planta Min. Jeszcze a propos światła. Moja Cryptokoryna czuła się raczej dobrze przy 0.25W/L o temp. 2500 K. Może jakiegoś bujnego wzrostu nie było, ale też nic złego się z nią nie działo. Wiem, ze zalicza się do cieniolubnych. Ale jak to rozumieć? Że słabe światło może czy że słabe światło musi mieć? Czy w silniejszym świetle też jej będzie dobrze? No, ale chyba 0.40W/L @ 6500 K to nie takie znów strasznie silne. Głębokość wody to ok. 24 cm. Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nati :) Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Także miałam te odmianę nurzańca, gnił mi, ale sądzę, że to z braku oświetlenia, gdyż był trochę schowany. Nawozisz akwarium? Może brak im składników pokarmowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted August 12, 2011 Author Share Posted August 12, 2011 Wygląda na to, że chodziło o brak światła. Po zmianie oświetlenia roślina (powoli) doszła do siebie. Z tym że prawie jednocześnie zacząłem nawozić CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nati :) Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Ciesze się, że już wszystko okej z rośliną, może sama spróbuje ją wyhodować jeszcze raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Potas żelazo troszkę więcej światła i ruszy pod korzeń kulka gliniano-torfowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 viewtopic.php?f=5&t=11056 do poczytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts