cfx Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Witam. Mam akwarium 160 litrów, a w nim: 2 glonojady dorosłe (zbrojniki niebieskie, samiec + samica), 4 sztuki gupików (samica + 3 samce), siedem sztuk danio pręgowanych (5 czerwonych, dwa zwykłe szare), 6 molinezji (5 małych, jeden duży samiec), oraz 3 neonki (tylko 3, bo dostałem od kolegi). Przedwczoraj glonojady złożyły ikrę, około 40-50 jajeczek, ale nie w grocie ani w żadnym zakamarku, tylko na szybie, między grzałką a filtrem (wydaje mi się że to z powodu dużego obiegu wody w tym miejscu i słabszym świetle). Nie chciałbym odławiać samca wraz z ikrą do innego akwarium, bo pewnie w ogólnym mają większą szansę na przeżycie. Dlatego chciałem zapytać, które ryby z obecnych mogą zagrażać małym glonojadom? Mam "zapasowe" akwarium, tak "na zaś" i w każdej chwili mogę odłowić któreś ryby. Mój drugi problem to molinezje. Jakieś trzy tygodnie temu doszło do tarła, kilka dni później miałem małe molinezje, bodajże 8 lub 9 sztuk, kilka padło, wraz z nimi obie samice. Co mogło być tego przyczyną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Żadna ryba nie będzie zagrożeniem dla ikry,gdyż samiec się nią opiekuje i jest wstanie odgonić nawet większe ryby niż on sam. Jedyna ryba co będzie chciała mu ją zjeść to samica ale spoko samiec sobie poradzi ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted July 8, 2011 Author Share Posted July 8, 2011 Chodzi mi bardziej o okres po narodzeniu, gdy małe glonojadziki będą z woreczkami żółciowymi pływać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Jeśli chodzi o glonojady najlepiej zapoznaj się z tym do stałem to kiedyś od osoby która hoduje te ryby Rozmnażanie: Aby rozmnożyć zbrojnika należy odłowić parkę do mniejszego akwarium (kotnika) które ma minimum 12 litrów, najlepiej 25 litrów. W kotniku musi byc kryjówka w której będą mogły złożyć ikrę czyli kokos, rurka PCV itp. Następnie należy dolać około 40% odstanej wody co ma je zachęcić do rozmnażania. Temperatura wody w zbiorniku to 26-27 stopni C. Po góra kilku dniach powinna być już ikra złożona w kryjówce i wtedy należy odłowić samiczkę. Po 3-4 dniach pojawiają się larwy, a po następnych 6-7 zaczynają wypływac na poszukiwanie jedzenia i w tym momencie można odłowić samca. Po następnych 14 dniach można stopniowo obniżać temperaturę. Pozdrawiam i życzę udanej hodowli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted July 8, 2011 Author Share Posted July 8, 2011 Ikrę już złożyły, jest przyczepiona do szyby, więc na przenoszenie teraz jest chyba za późno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 A i 2 sprawa ja moje glonki miałem w 40l ale no z powodu sprzedania akwarium 40l już mam tylko 128l,25l i 16l i tak teraz jak dojdzie do tarła to daje parkę do 25l i tak jak w tym poradniku to robię i mam koło 100sztuk ikry i po kilku dniach mam młode teraz akurat mam młodą parkę po złożeniu ikry no i już nawet mam młode jakieś koło 80 sztuk już samiec ich nie pilnuje bo pływają same mają jakieś 4tygodni po wykluciu się z ikry a samiec jest w ogólnym z samicą no w 128l i chyba pod koniec sierpnia znowu będzie tarło... Edit: no jak samiec pilnuje ikry to go nie wyganiaj i będzie ok a jak już się wyklują młode i będą pływały to je wyłap i daj do innego akwarium i karm je spirutabin a lub b z tropical mod.-Pisownia! Edytuj posty! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted July 8, 2011 Author Share Posted July 8, 2011 A żadna z ryb nie zje mi tych młodych? Zanim będę je mógł łapać to trochę czasu minie, zresztą mam w akwarium ogrom kamieni i różnych kątów gdzie mogą one się chować i mogę na przykład takiego osobnika przeoczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Też miałem taką sytuację,mam podobną obsadę,jak się maluchy wyklują to nic im nie będzie jeśli jest dużo kryjówek to spoko ,jeżeli nie to zrób ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Jeśli chodzi o ryby no nic się nie stanie do puki młode nie będą same, samiec je pilnuje, a jak już będą same pływały to samiec je odstawi i nie będzie się interesował nimi w ogóle wtedy można je wyłowić do innego akwarium żeby podrosły do minimum 2cm i wtedy możesz je komuś sprzedać ja też sprzedaję już moje młode glonki jak będą miały 2cm do sklepu zoologicznego, bo już z nimi rozmawiałem XD. mod.-Pisownia!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 No tak nie zrobiłeś żadnej kryjówki to ikra została złożona w najciemniejszym miejscu. Teraz zrób jakąś grotę lub wsadź kokosa i licz na to, że może młode będą się tam po wykluciu chować i przy następnym tarle złożą tam ikrę. Teraz już nic nie rób i licz na to, że samiec sobie poradzi z wychowaniem młodych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 No właśnie zapomniałem mu o tym napisać, ale dałem najlepsze porady jakie dali mi inni hodowcy glonojadów itp. mod.- Pisownia!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cfx Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 Młode wylęgły się przedwczoraj, około 40 sztuk, parę już padło. Kiedy wybarwią się i zgubią woreczek żółciowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Jeśli chodzi o glonojady najlepiej zapoznaj się z tym do stałem to kiedyś od osoby która hoduje te ryby Rozmnażanie: Aby rozmnożyć zbrojnika należy odłowić parkę do mniejszego akwarium (kotnika) które ma minimum 12 litrów, najlepiej 25 litrów. W kotniku musi byc kryjówka w której będą mogły złożyć ikrę czyli kokos, rurka PCV itp. Następnie należy dolać około 40% odstanej wody co ma je zachęcić do rozmnażania. Temperatura wody w zbiorniku to 26-27 stopni C. Po góra kilku dniach powinna być już ikra złożona w kryjówce i wtedy należy odłowić samiczkę. Po 3-4 dniach pojawiają się larwy, a po następnych 6-7 zaczynają wypływac na poszukiwanie jedzenia i w tym momencie można odłowić samca. Po następnych 14 dniach można stopniowo obniżać temperaturę. Pozdrawiam i życzę udanej hodowli... Tak jak tu po około 14 dniach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts