domineek1 Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Witam! Akwarium mam od miesiąca! Dostałem je z rybkami, były w nim: neonki, brzanki liniowe, glonojady, kirysy i piskorki. Dokupiłem skalary, gupiki, sumy rekinie i molinezje białe. Jakiś tydzień było wszystko ok ale ostatnio padły mi dwa gupiki, które miały obgryzione ogonki a dzisiaj zauważyłem, ze neonek tez ma obgryziony ogon i już nie pływa. czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć która z ryb może obgryzać te ogony? Czy to nie jest wina karmienia? może brakuje jakiegoś pokarmu? Akwarium mam 112 litrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Czy to nie jest wina karmienia?To wina kupowania ryb na zasadzie "bo takie mi się akurat podobają". Nic ponad to. Prawdopodobnym winowajcą są brzanki, lub skalary. Dodatkowo na skalary masz za mały baniak. Tak samo jak na sumy rekinie. W naturze rosną do ponad metra, w akwariach spokojnie 60cm. Równie dobrze mógłbyś młodziutkie karpie albo szczupaki tam hodować. Ta sama skala, a jako narybek też są małe. Podaj ile dokładnie tych ryb masz, z każdego gatunku. Napisz jakie brzanki. Ustalimy poprawną obsadę, taką która się nie będzie zjadać nawzajem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 No obsada jest fatalna. neonki - ok brzanki liniowe - nie znam... glonojady - czy to Zbrojniki Niebieskie kirysy i piskorki - ok skalary - bardzo nie ok gupiki - ok sumy rekinie - bardzo nie ok molinezje białe - ok Więc najpierw obsadę będzie trzeba ustabilizować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 skalary mam dwa młode, są jeszcze bardzo male sumy rekinie tez dwa, i racją jest ze były kupione "bo mi sie podobały" ale babka w sklepie powiedziała ze mogą być (chociaż się nie dziwie, chciała sprzedać) Ps: brzanki (liniowe ) raczej nie bo poprzedniemu właścicielowi nie sprawiały problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 No właśnie Często sprzedawcy kierują się zarobkiem a nie dobrem ryb. Na pewno musisz oddać te Brzanki Rekinie i Skalary. A no i te brzanki Liniowane też, bo dorastają do 11cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 szkoda mi tych skalarow bo są naprawdę ładne. a co do sumów rekinich to po moich obserwacjach moge stwierdzic ze nie wykazywaly zainteresowania innymi rybami przynajmniej przy wlaczonym swietle:) no cóż bedzie trzeba przemeblować w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 szkoda mi tych skalarow bo są naprawdę ładne. a co do sumów rekinich to po moich obserwacjach moge stwierdzic ze nie wykazywaly zainteresowania innymi rybami przynajmniej przy wlaczonym swietle http://www.google.pl/search?hl=pl&safe= ... a=N&tab=wi Ot takie słodziaszne małe rybki. Nie oddawaj, to szybko rośnie, może na święta będzie już jak znalazł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Nie oddawaj, to szybko rośnie, może na święta będzie już jak znalazł. Myślę, że do świąt już by tam tych ryb nie było, bo zjadłby się nawzajem:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 no to zostalem uswiadomiony czyli w pierwszej kolejnosci uplynnic rekiny? a podpowiecie mi kilka gatunkow jakie by pasowaly do mojego akwarium? bo juz stracilem zaufanie do kobitki z zoologicznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 czyli w pierwszej kolejnosci uplynnic rekiny?Tak, wraz ze Skalarami. a podpowiecie mi kilka gatunkow jakie by pasowaly do mojego akwarium? bo juz stracilem zaufanie do kobitki z zoologicznegoProsze: viewtopic.php?f=39&t=32927 viewtopic.php?f=39&t=7147 viewtopic.php?f=39&t=32927 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 skalarów i rekinów już nie ma. inne rybki tak jakby "ożyły" więcej się pokazują szczególnie kiryski. szkoda tylko neonków bo przez noc 3 zostały pogryzione. dzięki za podpowiedzi!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Pewnie dlatego, że tamte zdominowały inne i dlatego miałeś taką sytuację w akwarium.. A że ich nie ma to teraz reszta pływa już spokojnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 Dzisiaj padly mi 3 gupiki i 3 glonki male. skalarów i rekinów już nie ma, z ryb które razem nie żyły zostały tylko molinezje białe. Czy możliwe ze to one gryza, a może któreś z ryb przyniosłem z jakas choroba? nie mam pojecia co robic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Najlepiej teraz zrobić testy Ph, No2, No3, NH3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 test na ph zrobilem wyszlo 8,5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Uuu na takie rybki to dużo za dużo! W takiej wodzie dobrze by czuły się, ale pyszczaki. Ph musisz zbić do 7- 7,5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domineek1 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 Nie chce zakładać nowego tematu. a mam pytanie odnośnie leku bo zauważyłem na ogonie jednej z molinezji białe kropki, nawet nie kropki tylko tak jakby się jej ogonek łuszczył i pływa dużo przy lustrze wody. Gościu w zoologicznym kazał wlać do akwarium lek ichtio tropicala. ale nie wiem czy to nie zaszkodzi bo na innych rybach tego nie ma . czy mam to wlać do głównego zbiornika czy wyłowić molinezje?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bombka124 Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Witam! Akwarium mam od miesiąca! ... Dokupiłem ... sumy rekinie... Akwarium mam 112 litrów Zobacz ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=OtwkbuA5Kw4 Ten "sum rekini" to panga ... Zeżre wszystko co zmieści się jej do pyska. i potem wygląda tak jak na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=rXxrQkbj ... er&list=UL Oto kilka opinii i tej "rybce akwariowej": - Nie mogę zrozumieć dlaczego te ryby ciągle są w sprzedaży. Nikt w warunkach domowych nie jest w stanie zapewnić optymalnych warunków nawet dla jednej sztuki, a co dopiero jak kupują więcej... - Osobiście nie polecam tych ryb bo nie są odpowiednimi rybami do hodowli akwarystycznej. Podobnie jak z małymi szczeniaczkami, póki są małe są piękne a później właściciele wyrzucają je na bruk. - Panga i sum rekini to ta sama ryba .. w wolnosci dorasta ponad 1m a widziałem w akwarium nie raz osobniki 40-50cm - To ta sama ryba. Ale przyjęło się tak, że to co ci sprzedają w sklepach do zjedzenia to panga. Przecież nie powiedzą ci sum rekini prawda ? A to co maja w sklepach zoologicznych zazwyczaj jest pod nazwą sum rekini. - Dlatego powinniśmy przemyśleć zakup sumów rekinich. Myślę że powinny mieć akwarium minimum 200L, żeby miały się gdzie schować i wyszaleć - Sum rekini, wielkook rekini (Pangasianodon hypophthalmus) – słodkowodna ryba z rodziny Pangasiidae, poławiana gospodarczo i hodowana w celach konsumpcyjnych, pomimo dużych rozmiarów jest często spotykana jako ryba akwariowa. To kilka uwag na temat tej ryby, które znalazłem w necie. Dodam jeszcze, że szukałem informacji o tych "rybkach" po tym jak mi córka zrobiła prezent imieninowy w postaci 3 szt. No i miałem potem wielki problem z ich odłowieniem z zarośniętego akwarium. Są bardzo szybkie i płochliwe... i nie dają się łatwo złapać. I dobra rada na przyszłość: jeśli zamierzasz kupić jakąś rybkę, najpierw poczytaj o niej, poszukaj/popytaj na forach, a dopiero potem podejmuj decyzję o zakupie. I nie wierz nigdy sprzedawcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts