dropsiu Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Witam, mam akwa 45L pokrywa wromak świetlówka w niej zamontowana od nowości do polamp 14-16W T8 6500K (tak na niej pisze) jednak jakoś w akwa jest troszku ciemnawo a mam dość sporo roślinek w związku z tym chciałbym poradzić się czy da rade ją wymienić na coś lepszego co będzie dawało lepsze światło? Zmierzyłem ją od tych nakrętek uszczelniających i wyszło ok 37cm długości, nie wiem czy jest sens na wymianę o tej samej mocy bo chyba mocniejszych o tej samej długości nie ma, ale czy warto kupić jakąś akwarystyczna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Możesz poszukać takiej samej o barwie 10 000k będzie intensywniejsze i bardziej przenikające do dna akwarium - optycznie rozjaśni akwarium bez dokładania mocniejszej żarówki, jednak każdą zmianę trzeba przemyśleć co do warunków ogólnych jakie masz w akwarium i w jego otoczeniu (np czy dodatkowe światło nie pada na akwarium z otoczenia + nawożenie). Zmiana światła może pomóc ale i zaszkodzić. Jeżeli masz sporo roślin, nie marnieją, nie masz problemu z glonami to zastanów się czy tak zmiana jest potrzebna i będzie korzystna. Jeżeli światło jest za słabe ( zakłada się że 0,5w na 1l powinno być ale na warunki w akwarium wpływa szereg czynników więc ja akurat nie trzymałbym się sztywno tego kryterium bez spojrzenia na całość czynników wpływających na twoje akwarium) widzisz ze pojawiają się glony zwiększ moc światła i dopasuj długość świecenia, ale nie zapomnij o węglu dla roślin i makro i mikro które będziesz musiał odpowiedni uzupełniać, przy mocnym świetle i suplementacji CO2 rośliny zaczną odczuwać brak innych pierwiastków dość szybko i coś co miało im pomoc zaszkodzi. Znasz parametry wody w akwarium i czy one przyjmują stałą wartość czy się zmieniają (PH, NO2 i NO3)? Jak długo świecisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts