Krzysztof123 Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 Witam mam od jakiegoś tygodnia akwarium, nie jest ono nowe, kupiłem je od kolegi. Są w nim 3 skalary, 1 neonka, 3 białe rybki ale nie znam gatunku, ok 7 glonojadów i 2 krewetki. całe akwarium ma 120l. Od wczoraj jeden ze skalarów zaczął się dziwnie zachowywać tzn chować się między roślinami lub przy grzałce, a inne skalary go atakują. poza tym ma wzdęty brzuch poprzedni właściciel mówił, że miał tak zawsze. Apetytu mu nie brakuje. I tu moje pytanie czy to puchlina czy coś innego, proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem czy mam go odizolować od reszty? Zanim założysz temat w tym dziale przeczytaj to... - jano viewtopic.php?f=6&t=14640 viewtopic.php?f=6&t=16197 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 Niekoniecznie to choroba.Wstaw jego zdjecie.Być może te dwa pozostałe dobrały się w parę,dlatego go atakują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof123 Posted May 26, 2011 Author Share Posted May 26, 2011 http://www.box.net/shared/c5p914b45j Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale ciężko było je zrobić przez szybę. Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Niestety z tej foty nie da się nic wywnioskować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof123 Posted May 27, 2011 Author Share Posted May 27, 2011 http://www.box.net/shared/eabrijeatc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 27, 2011 Share Posted May 27, 2011 Mi on wygląda na zdrowego skalara który się nażarł bo gdy taki się naje to ma brzuch jak balon podobnie jak ten. Jeśli akwarium to twoje 120 nie ma 50 cm. wysokości to nie nadaje się na skalary bo dla nich na 50 cm. akwarium wysokie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof123 Posted May 29, 2011 Author Share Posted May 29, 2011 Zauważyłem, że na brzuchu zaczęły mu odpadać łuski, i płetwy grzbietowa i ta dolna ma cały czas złożone(chyba, że są sklejone), a ogonowa jest po środku przerwana mniej więcej do połowy jej długości. Ryba je normalnie, lecz wciąż jest atakowana przez dwa pozostałe skalary przesiaduje zwykle wśród wysokiej trawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts