Jump to content

Skalar dziwnie się zachowuje

Recommended Posts

Witam mam od jakiegoś tygodnia akwarium, nie jest ono nowe, kupiłem je od kolegi. Są w nim 3 skalary, 1 neonka, 3 białe rybki ale nie znam gatunku, ok 7 glonojadów i 2 krewetki. całe akwarium ma 120l. Od wczoraj jeden ze skalarów zaczął się dziwnie zachowywać tzn chować się między roślinami lub przy grzałce, a inne skalary go atakują. poza tym ma wzdęty brzuch poprzedni właściciel mówił, że miał tak zawsze. Apetytu mu nie brakuje. I tu moje pytanie czy to puchlina czy coś innego, proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem czy mam go odizolować od reszty?

Zanim założysz temat w tym dziale przeczytaj to... - jano

viewtopic.php?f=6&t=14640

viewtopic.php?f=6&t=16197

Mi on wygląda na zdrowego skalara który się nażarł bo gdy taki się naje to ma brzuch jak balon podobnie jak ten. Jeśli akwarium to twoje 120 nie ma 50 cm. wysokości to nie nadaje się na skalary bo dla nich na 50 cm. akwarium wysokie

Zauważyłem, że na brzuchu zaczęły mu odpadać łuski, i płetwy grzbietowa i ta dolna ma cały czas złożone(chyba, że są sklejone), a ogonowa jest po środku przerwana mniej więcej do połowy jej długości. Ryba je normalnie, lecz wciąż jest atakowana przez dwa pozostałe skalary przesiaduje zwykle wśród wysokiej trawy.

Share

• Create New...