Jump to content

Kolejność ułożenia wkładów w filtrze

Recommended Posts

Witam

Jestem początkującym akwarystą. Akwarium 60l z filtrem wewnętrznym przepływowym, w którym są 3 koszyczki na media filtracyjne. Pytanie jakie media użyć i w jakiej kolejności. Mój pomysł: 1. Koszyczek wata+włóknina firmy sera+odrobina granulatu torfowego, 2. Koszyczek Zeos Filtusa, 3. Koszyczek Glinka Filtus Nitras i wkład ceramiczny. Proszę o mądre sugestie :)

czyli w 1. koszyczku filtracja mechaniczna wata i włóknina, w 2. torf, wata i ceramika, zaś dopiero w 3. zeolit? Dlaczego taka kolejność? A może być tak: 1. filtracja mechaniczna, 2. od spodu ceramika, potem nitras, następnie na wierchu pod warstwą waty torf, 3. koszyczek sam zeolit??

Nie do końca o to chodzi,zdecyduj się na jedno złoże filtracyjne w każdym z koszyków np.

zeolit zamiast ceramiki,w środku torf, na górze,wata perlonowa,może tak być że jak napchasz

wszystkiego to za bardzo zmniejszysz filtrację i może też dojść do uszkodzenia filtra.

wyczytałem gdzieś w necie "wspomnienia" akwarysty sprzed kilku lat, zanim nastapiła na polskim rynku rewolucja technologiczna, ze torf można dawać niekoniecznie do filtra ale przywieszać poza nim w woreczku nylonowym niedaleko strumienia wody? Podobnie mozna raz na tydzień, dwa przywieszac woreczek z węglem na 24 godziny. Co wy na to?