Poszept Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Witam !! dzisiaj wlałem do akwa środek, który ma pomóc zwalczyć rybią ospę, zauważyłem ze neonki zrobiły sie blade, czy to normalne ?? (środek http://xarchiwum.pl/tropical-ichtio-100 ... 54529.html) wlałem 5 ml do 45 l baniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Co do ospy to się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem problemu z chorobami u ryb. Co do tego, że neonki stają się blade to tracą kolor podczas stresu, gdy są wystraszone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Na kulorzęska najlepsza formalina.(tylko w niższych temp.). Kiedyś ospę miałem raz, to wystarczyła sól akwarystyczna i podniesienie temperatury do 29st.c. Jeśli jest napisane że lek jest od ospy to pewnie ją zwalcza. Tylko poczytaj o owym leku jak się zachowuje w stosunku do roślin i innych zwierząt w akwarium przy parametrach wody które Ty masz. Podstawa w zwalczaniu ospy to podniesiona temperatura i porządne napowietrzanie wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts