Kajolica1 Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 W moim akwarium jest dość sporo glonów więc postanowiłam kupić Otoski. Na początku kupiłam 3, niestety 2 zdechły. Dziś dokupiłam jeszcze 2, ale zdechły.... Dlaczego ? Pani z zoologicznego mówi że są one wrażliwe na związki azotanowe / azotanów w wodzie. Czy to było przyczyną ? Czemu jeden przeżył a reszta zdechła ? Jak się pozbyć tych azotanów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Azotanów nie można się pozbyć tylko je zmniejszyć. Najlepiej jest najpierw kupić testy na No2 i No3 i wtedy wiadomo będzie co z nimi nie tak. Powinna pomóc podmiana z 50%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafijur Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Też tak miałem na początku padło mi 3 z 4 otosków dopiero z następnej parti padła mi tylko połowa i na końcu zostały już wszystkie, prawdopodobnie przyczyną było zbyt świerzo założone akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Otoski są bardzo wrażliwe, więc przy świeżych akwariach i dużym NO3 jak poprzednicy pisali trzeba sie liczyć z utratą. Nie wszystkie też się potrafią zaaklimatyzować więc w dobrych warunkach niestety też jest szansa że jakiś padnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcart Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 a jak przebiegała aklimatyzacja ? Poza tym, otoski najlepiej kupić wtedy , gdy w sklepie zostaje tylko kilka ostatnich szt. "Co ma paść to padnie" już w sklepie . Kiedy w sklepie doszła świeża porcja tych rybek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 a jak przebiegała aklimatyzacja ? Poza tym, otoski najlepiej kupić wtedy , gdy w sklepie zostaje tylko kilka ostatnich szt. "Co ma paść to padnie" już w sklepie . Kiedy w sklepie doszła świeża porcja tych rybek ? Hmm, no niewiem ;| Mysle że dosyc dawno.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcart Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 a co z aklimatyzacją ? Jak przebiegała ? Co do sklepu- zanim kupisz kolejne otosy zaczeka jeszcze kilka dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Azotany powstają w skutek gnicia obumarłych roślin lub ich liści a także nadmiaru rybich odchodówi resztek nie zjedznego pokarmu.Więc odmólenie dna i usunięcie resztek gnijących roślin i podmiana wody 30% na pewno znacznie zmniejszy ich stężenie w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 a co z aklimatyzacją ? Jak przebiegała ? Co do sklepu- zanim kupisz kolejne otosy zaczeka jeszcze kilka dni Nie wiem czemu tak mocna brniesz w tą aklimatyzację, która według mnie na małe znaczenie. Co do tych azotanów to tak jak kolega wyżej, pora zrobić porządne czyszczenie i koniecznie zakupić testy na azotany No2 i No3 i może NH3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcart Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 a co z aklimatyzacją ? Jak przebiegała ? Co do sklepu- zanim kupisz kolejne otosy zaczeka jeszcze kilka dni Nie wiem czemu tak mocna brniesz w tą aklimatyzację, która według mnie na małe znaczenie. Co do tych azotanów to tak jak kolega wyżej, pora zrobić porządne czyszczenie i koniecznie zakupić testy na azotany No2 i No3 i może NH3. Dla otosków jest ważna. Niestety. Zapytałam, bo za pierwszym razem nie udzieliła odpowiedzi. Gdybamy sobie wszyscy , nie mając danych o akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Dziękuje za pomoc. Wymieniłam ok. 45% wody < może troche mniej > i usunęłam stare roślinki. Jeszcze w razie czego kupie testy. Myślę że powinno juz byc w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts