Jump to content

Samiec black molly i platynki sie atakują.

Pt®
 Share

Recommended Posts

To na pewno ataki a nie zaloty?

Samce mogą wykazywać pewną agresję do innych, ale to nic groźnego.

Do krzyżówek międzygatunkowych, pomiędzy różnymi rodzajami, a tym bardziej pomiędzy samymi samcami :D nie dojdzie. ;)

Samce walczą ze sobą... gryzą się. Co do krzyżówki to chodzi mi o to czy samica black molly może mieć narybek z platynką. Myślę że jestem na tyle mądry żeby się domyślić że pomiędzy samcami nic nie zajdzie :roll:

viewtopic.php?f=36&t=28530&start=0

7. Krzyżowanie międzygatunkowe.

Jest możliwe, ale tylko w obrębie danego rodzaju - przykładowo można skrzyżować gupika i molinezje, ponieważ należą do rodzaju Poecilia, to samo tyczy się mieczyka i platki które to zaliczamy do rodzaju Xiphophorus. Krzyżówki między różnymi rodzajami nie występują, przykładowo nie skrzyżuje się gupika i mieczyka ze względu na zbyt dalekie pokrewieństwo.

Hybryd międzygatunkowych nie polecam tworzyć, a powstałych przypadkowo krzyżówek nie puszczać dalej "w obieg".

Poniższe zdjęcie przedstawia krzyżówkę gupika i molinezji:

Dołączona grafika

To tyle jak chodzi o krzyżówki.

Wracając do agresji, do czasu aż nie kończy się ona poszarpanymi płetwami lub zagonieniem - nie masz się czym martwić.