Pt® Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Mam w akwarium parkę black molly i platynek. Samce się wciąż atakują. Czy to normalne ? Czy jeden nie zamęczy drugiego ? I czy może dojść do krzyżówki tych gatunków ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 To na pewno ataki a nie zaloty? Samce mogą wykazywać pewną agresję do innych, ale to nic groźnego. Do krzyżówek międzygatunkowych, pomiędzy różnymi rodzajami, a tym bardziej pomiędzy samymi samcami nie dojdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pt® Posted May 2, 2011 Author Share Posted May 2, 2011 Samce walczą ze sobą... gryzą się. Co do krzyżówki to chodzi mi o to czy samica black molly może mieć narybek z platynką. Myślę że jestem na tyle mądry żeby się domyślić że pomiędzy samcami nic nie zajdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 viewtopic.php?f=36&t=28530&start=0 7. Krzyżowanie międzygatunkowe. Jest możliwe, ale tylko w obrębie danego rodzaju - przykładowo można skrzyżować gupika i molinezje, ponieważ należą do rodzaju Poecilia, to samo tyczy się mieczyka i platki które to zaliczamy do rodzaju Xiphophorus. Krzyżówki między różnymi rodzajami nie występują, przykładowo nie skrzyżuje się gupika i mieczyka ze względu na zbyt dalekie pokrewieństwo. Hybryd międzygatunkowych nie polecam tworzyć, a powstałych przypadkowo krzyżówek nie puszczać dalej "w obieg". Poniższe zdjęcie przedstawia krzyżówkę gupika i molinezji: To tyle jak chodzi o krzyżówki. Wracając do agresji, do czasu aż nie kończy się ona poszarpanymi płetwami lub zagonieniem - nie masz się czym martwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts