Jump to content

co może pływać w 40l ?

Chloe
 Share

Recommended Posts

witajcie :)

dostałam jakiś czas temu akwarium 40l (dość nietypowe - dno w formie kwadratu, wysokie ścianki) z dwoma kiryskami. Wiem, że to rybki stadne więc chyba pasowałoby kilka jeszcze dokupić... ile? i jeszcze jedna kwestia - one poruszają się w dole a góra pozostaje niezagospodarowana... jakie rybki i czy w ogóle mogę jeszcze dołożyć?

pozdrawiam :)

Drugi link, czyli ten:

viewtopic.php?f=39&t=19607

Prócz neonów, muszlowców, proporczykowców i szczupieńczyków. Część za duża do baniaka 35cm, część nienadająca się na pierwsze rybki.

Najlepszą opcją dla Ciebie byłyby gupiki [pawie oczko lub endlera, lepiej te drugie] + drobniczki. Można by też kupić samego samca bojownika.

Do tego dochodzi pełna gama krewetek i ozdobnych akwariowych ślimaków.

To w ramach ekipy "antyglonowej".

Myślę, że gupiki będą w sam raz :) ile?

i co z kiryskami? bo te moje są dość duże... chyba już ze 4-5 cm mają. No i są tylko 2 więc rozumiem, że żeby czuły się dobrze potrzeba im większej kompanii, tak?

wielkie dzięki za pomoc :)

Kirysów tak 4-5 razem żeby dobrze się czuły (oczywiście tego samego gatunku) do takiego akwarium lepiej te miniaturki kirysków jak już, a gupików kup 1 samice i tak 2-3 samce lub z 5 samców jeżeli nie chcesz żeby się intensywnie mnożyły :)

Gupików, opcje widzę dwie:

1. Harem 1+4, albo 2+3. Pierwsza liczba samce, druga samiczki. Możliwy problem z ilością narybku.

2. Same samce, powiedzmy 6-7. Tu problemu z nadmiernym rozmnażaniem być nie powinno.

W takich ilościach rybki będą miały jak najbardziej komfortowe warunki.

Z kiryskami jest problem. Jest może jeden, ewentualnie dwa gatunki które mogą bytować w takim baniaku. Kruczek? To te najrzadsze.

Te najpopularniejsze, np. pstre i spiżowe wymagają o wiele większych baniaków niż 40l. Stawiam że masz właśnie taki gatunek osiągający spore rozmiary. Tym rybkom, należałoby znaleźć nowy, większy dom.

Kirysów tak 4-5 razem żeby dobrze się czuły (oczywiście tego samego gatunku) do takiego akwarium lepiej te miniaturki kirysków jak już

Ale te które ma teraz to raczej nie miniaturki... ;)

Spróbuj w zoologicznym, może się wymienią z Tobą na coś innego. Ja raz kiedyś oddałam 3 minory bo obgryzały wszystkich w akwarium. Dostałam jakiś preparat zoolek - sprzedawca sam zaproponował na obgryzione płetwy reszty lokatorów. Z tym, że sporo musiałam się uprosić bo u nas rybek nie przyjmują.. ale łzy w oczach pomogły :twisted::lol: