Chloe Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 witajcie dostałam jakiś czas temu akwarium 40l (dość nietypowe - dno w formie kwadratu, wysokie ścianki) z dwoma kiryskami. Wiem, że to rybki stadne więc chyba pasowałoby kilka jeszcze dokupić... ile? i jeszcze jedna kwestia - one poruszają się w dole a góra pozostaje niezagospodarowana... jakie rybki i czy w ogóle mogę jeszcze dołożyć? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor1996sa Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Proponuję do zapoznania się z tymi tematami : viewtopic.php?f=39&t=7147 viewtopic.php?f=39&t=19607 Napisz co Ci się podoba a my postaramy się ułożyć z tego dobrą obsadę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Akwarium prostokątne o wysokich ściankach? To pierwszego linku nawet nie otwieraj. Podaj dokładne wymiary akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chloe Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 wymiary: jak już pisałam podłoże kwadratowe 35 cm/35 cm + wysokość jakieś 40 cm. jest jakaś nadzieja? nie chciałabym im robić krzywdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Drugi link, czyli ten: viewtopic.php?f=39&t=19607 Prócz neonów, muszlowców, proporczykowców i szczupieńczyków. Część za duża do baniaka 35cm, część nienadająca się na pierwsze rybki. Najlepszą opcją dla Ciebie byłyby gupiki [pawie oczko lub endlera, lepiej te drugie] + drobniczki. Można by też kupić samego samca bojownika. Do tego dochodzi pełna gama krewetek i ozdobnych akwariowych ślimaków. To w ramach ekipy "antyglonowej". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chloe Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Myślę, że gupiki będą w sam raz ile? i co z kiryskami? bo te moje są dość duże... chyba już ze 4-5 cm mają. No i są tylko 2 więc rozumiem, że żeby czuły się dobrze potrzeba im większej kompanii, tak? wielkie dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keraj27 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Kirysów tak 4-5 razem żeby dobrze się czuły (oczywiście tego samego gatunku) do takiego akwarium lepiej te miniaturki kirysków jak już, a gupików kup 1 samice i tak 2-3 samce lub z 5 samców jeżeli nie chcesz żeby się intensywnie mnożyły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Gupików, opcje widzę dwie: 1. Harem 1+4, albo 2+3. Pierwsza liczba samce, druga samiczki. Możliwy problem z ilością narybku. 2. Same samce, powiedzmy 6-7. Tu problemu z nadmiernym rozmnażaniem być nie powinno. W takich ilościach rybki będą miały jak najbardziej komfortowe warunki. Z kiryskami jest problem. Jest może jeden, ewentualnie dwa gatunki które mogą bytować w takim baniaku. Kruczek? To te najrzadsze. Te najpopularniejsze, np. pstre i spiżowe wymagają o wiele większych baniaków niż 40l. Stawiam że masz właśnie taki gatunek osiągający spore rozmiary. Tym rybkom, należałoby znaleźć nowy, większy dom. Kirysów tak 4-5 razem żeby dobrze się czuły (oczywiście tego samego gatunku) do takiego akwarium lepiej te miniaturki kirysków jak jużAle te które ma teraz to raczej nie miniaturki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keraj27 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 No raczej nie ale myślałem o ewentualnej zamianie na te małe kiryski i wtedy wszystko powinno być już dobrze w tym zbiorniczku bo tak to te kiryski skarłowacieją i nie będą się dogodnie czuć ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chloe Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 no tak, czyli trzeba będzie oddać te dwa które mam, tak? doradzicie mi jak i gdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcart Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Spróbuj w zoologicznym, może się wymienią z Tobą na coś innego. Ja raz kiedyś oddałam 3 minory bo obgryzały wszystkich w akwarium. Dostałam jakiś preparat zoolek - sprzedawca sam zaproponował na obgryzione płetwy reszty lokatorów. Z tym, że sporo musiałam się uprosić bo u nas rybek nie przyjmują.. ale łzy w oczach pomogły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts