Heroin Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Witam chciał bym przedstawić moje pierwsze akwarium, które z całym sprzętem, obsadą i roślinkami dostałem. Wiem że obsada i świetlówka jest do zmiany. Akwarium: 60l, 60/35/30 (Długość/Wysokość/Szerokość) Filtracja: AQUAEL FAN-1 Grzałka: AQUAEL 75W Oświetlenie: Świetlówka PHILIPS 13W Podłoże: Ziemia ogrodowa, żwirek 1-3 mm biały. Ozdoby: Korzenie, koko-łupki Tło: Strukturalne, zewnętrzne, czarne. Obsada: ^ 1+1 Skalar ^ Glonojad Roślinność: * Anubias * Nurzaniec * Różdżyca rutewkowata [prawdopodobnie] * 2 niezidentyfikowane. Planowane zalanie akwarium przewidziane na 06.04.2011, może się opóźnić ponieważ nie mam jeszcze szkła w domu (ciągle jest u znajomego), ale 18.03.2011 ustawiłem już wodę do odstania. W związku ze zbilżającym się zalaniem akwarium pozwoliłem sobie założyć ten temat ponieważ mam kilka pytań: 1. Czy powinienem oddzielić ziemię od żwirku jakąś siatką [aby zapobiec wymieszaniu się] ? 2. Ile żwirku powinno przykryć ziemię ? Około 3 cm ? Obawiam się startu na ziemi dlatego tyle pytań, może powinienem użyć podłoża dla roślin FILTUS FLORAN i odpuścić ziemię ? Zdjęcia w środę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Obsada zła! Na sklary i glonojada za małe akwarium. A zdjęcia czemu dopiero w środę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crexx Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Obsada zła! Na sklary i glonojada za małe akwarium. A zdjęcia czemu dopiero w środę?Przeczytaj może post, zanim wygłosisz komentarz na jego temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomilondyn Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 1. Czy powinienem oddzielić ziemię od żwirku jakąś siatką [aby zapobiec wymieszaniu się]polecam oddzielenie siatką , ale nie po to żeby się nie wymieszała tylko po to żeby w przyszłości przy czyszczeniu lub wymianie byłoby ci łatwiej 2. Ile żwirku powinno przykryć ziemię ? Około 3 cm ?ja mam 3-4cm Obawiam się startu na ziemi dlatego tyle pytań, może powinienem użyć podłoża dla roślin FILTUS FLORAN i odpuścić ziemię ?na pewno nawóz jest lepszy ale tez droższy ja sam lecę na ziemi od dwóch miesięcy rośliny idą mi jak szalone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heroin Posted April 6, 2011 Author Share Posted April 6, 2011 Są i zdjęcia, co prawda ich jakość pozostawia wiele do życzenia, ale nie można mieć wszystkiego. Gdy woda się wyklaruje zorganizuję lepszy aparat i wrzucę nowe fotki. Za anubiasem w rogu jest jedna z niezidentyfikowanych roślinek, wiem że rośnie duża i że ładnie wypełni sobą ten róg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Co-2 Posted April 6, 2011 Share Posted April 6, 2011 Nie najgorsze :0 Takie akwa na tarliskowe dla pary skalarów sie nadaje OOOoo widzę tam neona czerwonego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heroin Posted April 6, 2011 Author Share Posted April 6, 2011 neona nie ma, też nie wiem z kąd tam taka niebieska kreska może jakiś refleks lampy którą zasłaniałem czym tylko się dało (aparat w skutek zalania stracił opcje min. wyłączania lampy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawkens79 Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 jest nieźle tylko narazie tak trochę pusto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Jest Bardzo ładne na tarliskowe na same skalarki się nadaje tylko czekamy aż roślinki się zagęszczą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Konieczna zmiana obsady :zamieszany: ino chyżo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts