Jump to content

Pleco puszcza bąbelki

SkuMuM
 Share

Recommended Posts

Mam w moim 100litrowym akwarium 25 centymetrowego giganta plecostomusa... zwierz odziedziczony, staram się go sprzedać już od października, nikt nie chce takiej wielkiej ryby...

Ostatnio zauważyłam, że pływając sobie po akwarium, podpływa powoli do powierzchni, kawałek przed taflą wody wypuszcza skrzelami sporo bąbelków z powietrzem, po czym nerwowo i dosyć szybko wraca do swojej jaskini.

Trochę to dziwne ale jeszcze dziwniejsze, że w jego odchodach też znajdują się bąbelki powietrza, trochę jak koraliki łączące wszystko w jedna "kupę", która jest dłuższa nawet niż on i unosi się do góry, zamiast tonąć.

Nie widziałam go żeby wypływał zaczerpnąć powietrza, więc nie bardzo wiem co o tym myśleć....

Gigant bo tak wygląda w tak małym akwarium :)

Filtr mam zewnętrzny Fluval 205, ma już kilka lat

karmie go :oops: Algea Wafers firmy Hikari, raz w tygodniu pół kostki mrożonych blood worms( sorki za angielskie nazwy ale nie znam polskich :oops: ) oraz, jako odkurzacz, wciąga wszystko czego nie zjedzą inne rybki w ciągu dnia.

Inni mieszkańcy to Motylowiec, albino wielkopłetw oraz parka 9cio miesięcznych dyskowców (wiem, wiem)

Pleco nie podpływa do powierzchni po powietrze, zbliża się tylko kawałek do tafli, wypuszcza powietrze skrzelami i ucieka. No i te metrowe kupy!! I wcale nie wyolbrzymiam! Ciągną się tak, dłuższe niż pleco o dwa razy!

post-6702-1368516137032_thumb.jpg

jaka wyczerpująca odpowiedź... :zamieszany: o dziwo, ograniczyłam trochę jego krążki dla pleco Hikari i zwiększyłam ilość porcji robali w tygodniu ( do 1 dziennie :zamieszany: ) i na razie jakoś się jakby uspokoiło ale za wcześnie, żeby powiedzieć czy zmiana diety miała jakiś wpływ.