psuju Posted December 14, 2010 Share Posted December 14, 2010 Jak wyżej mam tarlaki a mianowicie jajeczka danio pręgowanego mają już prawie cztery dni i nic z tych jajeczek nie wychodzi temp. 24 stopni akwarium zaciemnione jajeczka od razu po tarle przeniosłem do akwarium 60l tylko takie posiadam (puste) wlałem tam wody z głównego zbiornika , jajeczka już w drugi dzień dostały taką jak by osłonkę podobną do płatka dmuchawca coś w tym stylu , nie wiem czemu jeszcze ich nie widać martwię się że nic z nich chyba już nie będzie , w akwarium nie ma pompki ani filtra (do wody dolałem świeżej ) może ktoś z Was wie czy coś z tego będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endii Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Nie znam się na danio i ich rozmnażaniu, ale być może problemem jest właśnie brak filtra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agunia997 Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Możliwe jest, że z braku filtra ikra spleśniała i nic z niej nie będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
psuju Posted December 15, 2010 Author Share Posted December 15, 2010 Możliwe jest, że z braku filtra ikra spleśniała i nic z niej nie będzie Też tak myślę że spleśniała bo wygląda na taką i chyba nic z tego nie będzie problem jest jeszcze taki gdy włączam filter ikra zaczyna być wciągana przez niego , więc postanowiłem go wyłączyć . Link to comment Share on other sites More sharing options...
agunia997 Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Podczas, gdy w akwa trzyma się ikrę, a potem odchowuje się malutkie rybki to na wlocie do filtra nakłada się np. pończochę, aby zapobiec wciągnięciu ikry przez filtr :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
psuju Posted December 16, 2010 Author Share Posted December 16, 2010 Podczas, gdy w akwa trzyma się ikrę, a potem odchowuje się malutkie rybki to na wlocie do filtra nakłada się np. pończochę, aby zapobiec wciągnięciu ikry przez filtr :zamieszany:Spróbuję , ale wydaje mi się że ikra się przyssa do tej pończochy , mam za mocny filter ale będę próbował może wzdłuż postawie coś by ją zatrzymać , jutro pewnie znowu będę miał ikrę więc może się uda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthKowal Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Brak filtra mniejsze zło niż brak napowietrzania !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati1531 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Ikra mogła spleśnieć z braku napowietrzania, gdyż jest to najważniejszy element rozwoju ikry. Ja wychowując narybek zawsze używam brzęczka do napowietrzania, a zamiast filtra po prostu częściej wymieniam wodę, z powodu zbyt silnych filtrów ( nawet taki malutki firmy Elite jest zbyt silny i wciągnął dorosłego gupika). Możesz też dodać jakiegoś odkażacza a raczej powinieneś. No to nic, załatw filterek i odkażacza i próbuj dalej, w końcu się uda Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Ikra się udusiła. Zarodek do rozwoju potrzebuje dużej ilości tlenu, więc akwaria z ikrą się napowietrza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psuju Posted January 21, 2011 Author Share Posted January 21, 2011 więc dzisiaj patrzę do mojego akwa i danio znowu złożyła jajeczka więc spróbuje tym razem z pompką napowietrzającą i zobaczymy jaki będzie tego efekt. ps. w kotniku pływającym a co nie którzy piszą że to nie możliwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts