frutka Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 Witam Mam akwarium 280l (120X55X44), filtr Fluval 303 zewnętrzny, wewnętrzny Aquael turbinowy, 2 lampy aqua-glo 40W i sun-glo T8. Zmierzyłam wczoraj parametry i wyszły takie: NO3 - 40 NO2 - 1,0 twardość - 120 alkaiczność całkowita - 0 pH - 6.0 Czy oświetlenie jest odpowiednie? Czy parametry wody są właściwe? W akwarium są 4 skalary - chce dokupić z 4szt skalara, 6 otosków, 4kiryski i 15 hokejówek. Miesiąc temu całkowicie wymieniałam wodę i wtedy pojawiły się okrzemki a wraz z nimi woda zaczęła mętnieć. Wymieniłam ok. 20% wody, jest duża poprawa ale okrzemki są nadal a woda nie jest klarownie czysta. Moje pytanie brzmi jak mam sobie z tym poradzić? I jak często w takim litrażu podmieniać wodę? Dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 Witam Mam akwarium 280l (120X55X44), filtr Fluval 303 zewnętrzny, wewnętrzny Aquael turbinowy, 2 lampy aqua-glo 40W i sun-glo T8. Zmierzyłam wczoraj parametry i wyszły takie: NO3 - 40 NO2 - 1,0 twardość - 120 alkaiczność całkowita - 0 pH - 6.0 Czy oświetlenie jest odpowiednie? Czy parametry wody są właściwe? W akwarium są 4 skalary - chce dokupić z 4szt skalara, 6 otosków, 4kiryski i 15 hokejówek. Miesiąc temu całkowicie wymieniałam wodę i wtedy pojawiły się okrzemki a wraz z nimi woda zaczęła mętnieć. Wymieniłam ok. 20% wody, jest duża poprawa ale okrzemki są nadal a woda nie jest klarownie czysta. Moje pytanie brzmi jak mam sobie z tym poradzić? I jak często w takim litrażu podmieniać wodę? Dzięki za pomoc azotyny NO2-albo za wysokie, już 0,5mg/l jest trujące dla większości gatunków,albo źle zrobiłaś test. azotany NO3-należy utrzymywać na poziomie górnym 25mg/l oświetlenie może być, przy podawaniu CO2 wskazne przynajmniej 0,5 W/l. Jeśli faktycznie potwierdzisz te parametry Co masz to zrób podmianę połowy wody i staraj się utrzymywać te parametry w normie to równowaga biologiczna w zbiorniku ustabilizuje się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
natalia_s96 Posted November 11, 2010 Share Posted November 11, 2010 a jakie masz te testy?? Jeśli paskowe to one często oszukują lub są niedokładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frutka Posted November 11, 2010 Author Share Posted November 11, 2010 Przed chwilą zrobiłam ponowny test wyniki wyszły takie NO3 - 40 NO2 - 0 Twardość - 120 Alkaliczność - 80 pH - 6.0 nie robiłam podmiany wody od ostatniego testu testy paskowe Tank Guard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted November 11, 2010 Share Posted November 11, 2010 Przed chwilą zrobiłam ponowny test wyniki wyszły takie NO3 - 40 NO2 - 0 Twardość - 120 Alkaliczność - 80 pH - 6.0 Jeśli nie podajesz CO2 to na pozbycie się wysokich azotanów NO3-40 i okrzemek pomoże wprowadzenie roślin pływających o szybkim wzroście,jest to dlatego skuteczne że rośliny takie typu pistia ,ceratopteris,nawet rzęsa czy wgłębka wykorzystują też CO2 z powietrza atmosferycznego przez co nie są aż taką konkurencją dla roślin zanurzonych .Pozostałe parametry powyżej masz w normie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted November 11, 2010 Share Posted November 11, 2010 Jest ok, tylko azotan ( NO3 ) jak mówi jachaja5, pomoże wprowadzenie roślin pływających, lub po prostu moczarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frutka Posted November 12, 2010 Author Share Posted November 12, 2010 CO2 nie podaje ale wprowadzam roślinki. Dziękuje Wam bardzo za pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted November 12, 2010 Share Posted November 12, 2010 Frutka jeśli posiadasz filtr zewnętrzny to wpakuj do niego zeolit i taki fajny wkład JBLa Ammo Ex. 3 torebki kosztują 16 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted November 12, 2010 Share Posted November 12, 2010 Essa, przeczytaj pierwszy post w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts