Szymon0132 Posted November 2, 2010 Share Posted November 2, 2010 Witam! Ostatnio myślałem nad krewetkarium, ponieważ nie mam co zrobić z akwarium 30L, bo zakładam nowe 120l dla moich molinezji, które jak cholera się rozmnażają. I chciałbym zapytać, jaki sprzęt, jakie krewetki dla początkującego, jakie roślinki i co zrobić, żeby im się dobrze u mnie żyło Czekam na wasze odpowiedzi, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted November 2, 2010 Share Posted November 2, 2010 Tradycyjnie filtr najlepiej zewnętrzny lub kaskada, grzałka z termostatem. Krewetki lubią mchy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2010 Share Posted November 2, 2010 Tradycyjnie filtr najlepiej zewnętrzny lub kaskadaZewnętrznego kubła raczej nikt do 30l specjalnie nie kupi, chyba że ma nadmiar gotówki. Niezależnie czy kupiłbyś kubeł czy kaskadę - to wlot należy jakoś zabezpieczyć żeby nie wciągał krewetek. Przy tym litrażu i krewetkach, szczerze mówiąc to nie zauważysz znacznej różnicy między kubłem, kaskadą i wewnętrznym. Największa różnica jest estetyczna. Takie akwaria są zwykle tworzone z myślą o wyglądzie i jakiejś konkretnej aranżacji, którą duży, zajmujący sporo miejsca w środku akwarium filtr wewnętrzny psuje. W tym wypadku najlepsze rozwiązanie jak chodzi o jakość/cenę/wygląd to kaskada. Co do krewetek - tanie, łatwe w rozmnażaniu i dobre dla początkujących są RC. Krewetki jak już pisał kolega wyżej lubią mchy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek418 Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Polecam kaskadę-filtr zewnętrzny HBL-301 do akwariów najmniejszych. Pracuje cicho i nie narzekam na niego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts