Jump to content

Pomocy!! Jak utzrymać czystą wodę w akwaium?

nowicjuszka84
 Share

Recommended Posts

Witam,

od dwóch miesięcy jestem posiadaczką 100 L akwarium niestety od początku pojawia się u mnie problem z klarowna woda i zielonym osadem na szybie.Wydaje mi się że wszystko robiłam jak trzeba. Mam 4 welony + glonojada. Filtr (przeznaczony do 200l akwarium). Zastosowałam bactosan Tropicala i bactoactive Tropicala oczywiście nie wszytsko na raz, po tych preparatach ustąpiło na pare dni ale po tygodniu problem znów wrócił. Parametry wody po zrobieniu testu: Azotanów mam bardzo dużo, GH >14d, KH 3d, i pH waha sie pomiedzy 6,4 a 6,8. :cry: Proszę o pomoc bo nie potrafie sobie poradzić z tym problemem. Dodatkowo załaczam zdjecia. Z góry dziekuje za informacje

post-6658-13685160615023_thumb.jpg

1. Temat przenoszę do odpowiedniego działu.

2. Zmniejsz zdjęcie do regulaminowej wielkości.

3. Zmętnienie prawdopodobnie jest wywołane pierwotniakami.

Te z kolei niestabilną sytuacją biologiczną w baniaku powodowaną tym że coś robisz źle np:

-lejesz nieodstaną [min 24h] wodę z kranu do akwa.

-wyłączasz filtr na noc.

-masz za słaby filtr jak na taką obsadę [welony], to co pisze producent że nadaje się do 200l to bajki.

-źle przeprowadzasz podmiany wody, podmieniasz za mało/za dużo, zbyt rzadko/zbyt często.

4. Te chemiczne preparaty to pic na wodę fotomontaż. Jak widzisz pomagają doraźnie a nie rozwiązują problemu.

5. Wyjmij muszle. Zatwardzają wodę.