Jump to content

AqauEL fzn 1, fzn 2

casti
 Share

Recommended Posts

Witam mam jedną prośbe otóż na forach dyskusyjnych nie znalazłem wszystkich odp na moje głeboko w głowie umieszczone pytania jak i nan nazym forum przleciełem tematy z opcji szukaj do 15 strony i też po części moje za i przeciw zostłay rozwiane dlatego prosze o "syte" odp. w tym temacie ;)

Posiadam akwarium 54l i narazie korzystam z filtra wewnetrznego lecz nie zadowala mnie on, jest dosć głosny, przed potopowy i zrobiony z 2 innych ;)

Ok do rzeczy spór rozpocznie sie miedzy fzn 1 i 2 który lepszy do akwarium 54l ?

Słyszałem, ze fzn 1 daje rade w 60l przy sporej obsadzie fauny jak i flory, ale lepiej miec w zapasie... wiec jak to sie ma do rzeczywistości ?

Czy fzn 2 nie bedzię za mocny i nie zrobi mi z akwarium pralki ?

Filtry z serii fzn 1, 2 są ponoć ciche czy któryś z posiadaczy może sie wypowiedzieć ?

Cięcie pokrywy w fzn 1 wydaje sie to znacznie mniej inwazyjne niż w fzn 2 czy ktoś mógłby wstawić fotografie pokazującą jak wygląda pokrywa po cięciu i jak sie to prezentuje ? zakładam, ze zabiej ten wykonuje sie z tyłu wiec jest to mało widzoczne

I zblizamy sie do końca, słyszałem wiele opnii "Filtry wewn to niw filtry" "głosne" "zabierają miejsce itp itd" wiec czy miedzy filtrami zew. marki AquaEL model. fzn 1, 2 a typowym filtrem wew. Aqua szut lub AquaEL fan (1,2,3) jest aż taka różnica ?

przleciełem tematy z opcji szukaj do 15 strony i też po części moje za i przeciw zostłay rozwiane dlatego prosze o "syte" odp. w tym temacie ;)

Słabo przeleciałeś, bo te filtry były nie raz dokładnie opisywane na forum. ;)

Choćby tu:

viewtopic.php?f=8&t=22675

Ok do rzeczy spór rozpocznie sie miedzy fzn 1 i 2 który lepszy do akwarium 54l ?

Słyszałem, ze fzn 1 daje rade w 60l przy sporej obsadzie fauny jak i flory, ale lepiej miec w zapasie... wiec jak to sie ma do rzeczywistości ?

FZN2 - lepszy, to logiczne, ale FZN1 też by dał radę.

Różnica w cenie nie duża - lepiej dopłacić do FZN2.

Czy fzn 2 nie bedzię za mocny i nie zrobi mi z akwarium pralki ?

Nie, filtry mają płynną regulację wydajności.

Filtry z serii fzn 1, 2 są ponoć ciche czy któryś z posiadaczy może sie wypowiedzieć ?

Są bardzo, bardzo ciche. ;)

Cięcie pokrywy w fzn 1 wydaje sie to znacznie mniej inwazyjne niż w fzn 2 czy ktoś mógłby wstawić fotografie pokazującą jak wygląda pokrywa po cięciu i jak sie to prezentuje ? zakładam, ze zabiej ten wykonuje sie z tyłu wiec jest to mało widzoczne

Prezentuje się całkiem nieźle. Dużej różnicy między FZN1 i 2 nie widać jak chodzi o estetykę.

Osobiście polecam montaż filtra kaskadowego z boku akwarium.

I zblizamy sie do końca, słyszałem wiele opnii "Filtry wewn to niw filtry" "głosne" "zabierają miejsce itp itd" wiec czy miedzy filtrami zew. marki AquaEL model. fzn 1, 2 a typowym filtrem wew. Aqua szut lub AquaEL fan (1,2,3) jest aż taka różnica ?

Tak, jest i to na duży plus.

Od świeże:

Jak na razie jest w poszukiwaniu filtru kaskadowego mam czas do poniedziałku ah ta nasza bankowość ;) ok. napotkałem się na filtr penn plax 150 macie o nim jakies zdanie ? czy jest cichy ? i jak wypada do fzn 2 no niby ma 500l/h a fzn 2 800l/h ale jest mniejszy i tańszy.