Pa[T]ryk Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 czy roślinki z rzeki nadają się do akwarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiociaKazia Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Wodne rośliny krajowe potrzebują niskiej temperatury do rozwoju. A w akwariach najczęściej sadza się rośliny tropikalne rosnące w temp.20-28 Stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamondynka Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Rośliny z rzeki mogą mieć jakieś bakterie albo pasożyty, które potem przeniesiesz do akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 rośliny w naszych rzekach też pochodzą z tropików nie które lepiej czują się w akwa np. moczarka w zbiorniku nie zamiera na zimę, rogatki nasze krajowe dogbrze się czują w naszych akwa jest tylko jedno ale nie mamy pewności co z rośliną przyniesiemy do zbiornika ja to praktykowałem w czasach gdzie nie można było poprostu pójść do sklepu i wybierać jak w super markecie Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki477 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 ja mam roślinę z rzeki, najlepiej żeby nie przenieść jakiegoś robactwa : trzymać przez jakiś czas w słoiku i dodać trochę nadmanganianu potasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 tak jak napisałeś z tym tylko że roślince zrób kąpiel w roztworze Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszub Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 lepiej nie konbinować Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 nie ma sensu ryzykowac. w naszych rzekach to plywa tyle fysu ze szok. W kazdej roslince jest tyle szkodliwych substancji ze szok. szkoda ci kilku zlotych na roslinki z zoologika? lepiej nie kombinowac. kiedys tak zrobilem.. gdy bylem maly. wrzucilem do akwarium rogatka i jak to sie skonczylo ?? smierc wiekszosci ryb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts