Mateusz Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 Proszę o pomoc gdyż moje żabienice są/jest z nimi coś nie tak czyli liście zmieniły kolor na żółto brązowe sądzę że gniją inne rośliny są ok czyli Anubiasy i mech jawajski :[ Akwarium jest nowe rośliny posadziłem prawidło dodałem nawozu : Sera Florena i Multimineral(Tropicala). proszę o jakąś pomoc w tej sprawie i co mam zrobić??? Proszę o szybką POMOC!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 Hej. Żeby Ci pomóc musimy mieć więcej danych o Twoim zbiorniczku (kiedy zalane, pojemność, oświetlenie, filtracja.....) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Akwarium 112L Filtr standardowu AquaEl fan 2`plus, Temperatura wody 27-28 C, Oświetlenie to zwykłe świetlówki 2x18w(wat) i napowietrzniacz 100 AquaEL zalane w piątek 09.01.2009r. (dodałem tak że żelazo [Feroaktiw]) Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Raz że akawrium jest młode dwa na początek to bym za wiele nawozów nie dawał a trzy to mało oświetlenia jak na rośliny Proponuje poczekac co bedzie czesto jest tak ze rosliny tracą liście po posadzeniu w nowych warunkach a potem odbijają zwłaszcza rośliny kupowane w dnoiczkach z takich firm jak Plantis Sam tak miałem ze swoją żabienicą Byłem cierpliwy ,odbiła wyrosła na piękny okaz i kwitnie co jakieś 2 tygodnie. Postaraj się zwiększyć oświetlenie z nawozami spokojnie daj tej zabienicy cos w podloże a jak zauwazysz jakies przebarwienia albo dziury to musisz dodawać potas. Powodzenia i troszkę cierpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 To mam poucinać te liście czy je zostawić???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamondynka Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Możesz zostawić jeszcze te liście, żeby nie osłabiać rośliny. W świeżym akwa nie potrzebne są nawozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 po jakim czasie mogę się czego kolwiem spodziewać jakaś poprawa lub pogorszenie???? i jak się nazywa środek z potasem ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 ja pod swoje żabienice wkładam kulkę gliny o średnicy około 0.5 cm mam efekty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 ja też pod swoje żabienice wsadzam kulkę gliny ale efektów nie mam. Cóż... Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 może to nie jest glina tylko ił wygląda podobnie tylko minerałów nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 13, 2009 Author Share Posted January 13, 2009 dziękuję można zamknąć temat :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts