ziulko Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Witam zamówiłem sobie dziś kosteczkę 30x30x30 27l ze szkła optiwhite i tak chciałbym żebyście pomogli wybrać podłoże, jakiś korzeń, kamienie, roślinki i jakąś obsadę do takiego baniaczka. Ze sprzętu już posiadam oprócz zamówionego akwarium: filtr Aqualel FZN-1 mam nadzieje że będzie odpowiedni tylko co dać jako wkłady?? (ja myślę że do 1 koszyka zeoli, a do 2 ceramika i na wierzch wata), oświetlenie Aquael Decolight 11W. Potrzebuje jeszcze jakiejś małej grzałeczki i to chyba tyle ze sprzętu, czy może coś jeszcze. Czekam na wasze propozycje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 No zbyt dużo z tym oświetleniem nie zdziałasz Proponuję bojka i RC - klasyczne rozwiązanie w takich litrażach Jakiś korzeń obsadzony mchem(najlepiej jawa mosss przy tym oświetleniu), gałezatki i może jakaś kryptocoryna Na podłoże biały piach kwarcowy (ew. pod kryptokoryną jakiś substrat z kulkami glinowo torfowymi oczywiście przykryty piachem ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 To oświetlenie nie jest takie najgorsze z tego co czytałem to te 11W daje światło jak świetlówka w przedziale 15-20W wiec nie jest tak źle. Co do obsady właśnie się zastanawiam nad jakimiś krewetkami i może bojownik lub kilka micro razborek. Ciekawi mnie podłoże Aquasubstrate II Aqua Artu tylko czy ono się nie rozpada i nie będzie mi się robiło błoto jak w przypadku Aquael Acti substrate pro+ bo na początku było sspoko a po 3-4 msc zaczęło się rozpadać i na wszystkim brązowy osad to porażka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Ja polecam Tetra complette substrate lub Serra Floredept, Ale ja zawsze przykrywam substrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Ja polecam Tetra complette substrate lub Serra Floredept, Ale ja zawsze przykrywam substrat A Aqua Substrate II+ nie trzeba przykrywać i jest ponoć o wiele lepsze od takich substratów z Tetry i Sera Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Co do filtra- nie wiem czy Ci nie zrobi wirówki, oświetlenie jak na takie roślinki jak mech, anubias itd. powinno wystarczyć, co do podłoża- na piachu będzie widać dużo odchodów krewetek (skoro już je planujesz) ASII powinien być w porządku, wiele osób na forum go ma, i z tego co wiem nie ma skłonności rozpadania się. Co do grzałki natomiast- najlepiej zakup jakąś zwykłą- bez termostatu (gdyż zajmują najmniej miejsca) a termostat kup zewnętrzny- jest to praktyczne i wygodne przy takim małym litrażu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Chyba jednak wybiorę podłoże Ady aqua soil tylko czy 3 litry wystarczy na taki zbiornik?? Filtr można przykręcić więc myślę że nie będzie źle. Co do grzałki to myślę nad Aquael NeoHeater 25W powinno być spoko. Co do roślinek to myślałem nad mchami, microsorium, eleocharis, i może jakiś trawniczek by się przyjął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Słyszałem,że nie ma za dużej różnicy między ASII i Ada aqua soil. Co do trawniczka to chyba za słabe światełko Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Skoro decydujesz się na żyzne podłoże, to trzeba dołożyć lampkę i nawozić węglem. Jeśli dasz neutralny żwirek czy piasek, łatwiej będzie okiełznać tak mały baniak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Co do nawożenia węglem to narazie będzie EasyCarbo, a w przyszłości planuje zakupić butle CO2. Zobaczę jak będzie mi to rosło na tych 11W, jeśli będzie słabizna dołożę jeszcze jedno takie światełko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts