klopotek Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Witam, Jestem początkującą akwarystką i akwarium założyłam w czerwcu 2010r. Jest to 30L baniaczek, a w nim zwykła żarówka 25W, 2 roślinki w tym jedna żabienica, 4 gupiki i filtr aqua szut 280 mini, grzałka( temp ok 24-25 stopni). Ostatnio w akwarium pojawiły mi się na żabienicy nitkowate glony - chyba zielenice - i jeden z forumowiczów powiedział mi że to od złego oświetlenia. W związku z tym mam pytanie jak dobrać oświetlenie by było wszystko w porządku ? Jaką żarówkę polecacie - interesuje mnie gwint gdyż nie będę się bawić w przerabianie pokrywy. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Generalnprzyjmuje się zasadzę 0,5W/l i dobrze było by jak by to była jakś świetlówka lub energooszczędna, a te nitki na żabienicy to może być od tego że masz blisko okna akwa postawione Link to comment Share on other sites More sharing options...
klopotek Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Raczej te nitki na roślinie są od tej żarówki bo akwarium stoi na drugim końcu pokoju - do okna jest daleko - chwilowo zmniejszyłam ilość światła do 8 godz. Piszesz że odpowiednia wartość to 0,5W/l a jeśli ja mam 0,8 W/l ( dobrze wyliczam 25W / 30L ? )to jest bardzo dużo ?? Lepiej jak będzie to wartość niższa ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Źle rozumujesz. Przelicznik jest tylko do żarówek energooszczędnych i świetlówek. Ogólnie nie oświetla się w dzisiejszych czasach powszechnie akwariów zwykłymi żarówkami. Samo światło niby dla roślin ok, ale wydajność dużo niższa niż przy świetlówkach/kompaktach i jeszcze wydają masę ciepła. Najlepiej by było zastąpić tą zwykłą żarówkę, żarówką energooszczędną 6500K ok 15W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts