Kris_Gorzow Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Witam! mam pytnie czy jest potzrzebny napowietrzacz gdy ma sie filtr zewnetrzny? prosze o odpowiedz jak najszybciej z gory dzieki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris_Gorzow Posted January 9, 2009 Author Share Posted January 9, 2009 jeszcze jedno pytanko mam. Czy Ta koncowka gdzie wyplywa czysta woda musi byc nad woda czy moze byc pod woda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 A ta koncowka to deszczownia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris_Gorzow Posted January 9, 2009 Author Share Posted January 9, 2009 hmm znaczy sie to jest filter fulval 205 i jest zakonczona tak jak by w ksztalcie cyferki 5 nizej pokze zdjecie. Koncowka z wylotem czystej wody jest zaznaczona w czerwonym kole Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Jesli umiescisz koncowke nad woda to bedzie wprawiac tafle wody w ruch. Dzieki temu woda bedzie lepiej napowietrzana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 A jeśli umieścisz pod wodą tak że będzie poruszać wodą to też powinno być ok, ja tak mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris_Gorzow Posted January 9, 2009 Author Share Posted January 9, 2009 ja i tak i tak bede matowal kurtyne napowietrzajaca. Ale jezeli ta koncowka bedzie po woda bedzie to dobrze filtrowalo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Wyjasnie ci casade napowietrzania. Wbrew pozorom kurtuna nie napowietrza mocno wody, gdyz bąbelki sa za duze by sie we wodzie rozpuscic. Woda napowietrza sie dzieki ruchowi tafli. Im bardziej tafla wody sie marszczy pod wplywem ruchu, tym lepiej sie napowietrza. Dlatego dobrze jesli woda z filtra czy z gory czy bokiem - nie wazne jak - mąci tafle i sprawia, ze nie jest ona plaska tylko rozchodza sie kręgi i fale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 Deszczownię umieść pod powierzchnia wody tak aby ruszała taflę wody. Jako napowietrzanie to wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts