Renata27 Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Przytargałam do domu nowy baniaczek,60 litrów,oświetlenie 18 W. Chciałabym zrobić sobie coś takiego jak na fotce. I mam kilka pytań: 1.Przede wszystkim skały-czy to są Grey Mountain czy jakieś inne,bo nie umiem rozpoznać,a akurat te bardzo mi się podobają. 2. Podłoże-czy wystarczy np. Aqua Substrate brązowe czy może mam jeszcze czarnego żwirku na to nasypać? Bo akurat ten kolor co na fotce jest,to jakoś nie bardzo mi odpowiada 3.Roślinki-czytałam,że muszą być same "drobne" -czyli np.mały heniek i eleocharis? A jakaś gałęzatka pasuje? 4.Najwazniejsze:jakie rybcie bym mogła w tym trzymać? Myślałam o samych neonkach... Ale liczę na podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Nie wyglądają na jakieś firmowe kamienie. Można w jakimś ogrodniczym znaleźć jak dobrze poszukasz. Z roślin najbardziej polecam eleocharis pravula. Ryby... nełonki oklepane, ja zainwestowałbym w jakieś borarasy np. maculata bądź merah Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 A czy akurat te rybki nie muszą mieć gęstej roślinności? A kamienie z ogrodniczego nie będą mi zmieniać parametrów? Chciałabym te grey mountain,ale drogie to....kilogram 40 zł,a jak sobie obliczyłam,to z 7 kilo,nawet do 10 bym musiała mieć :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryq10 Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Po co gałęzatka? Trawnik będzie pewnie z Eleocharisa, jak w prawdziwym Iwagumi, a forma kulista IMO nie będzie się ładnie komponowała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 O tym nie pomyślałam. Widziałam kiedyś na jakiejś fotce też gałęzatkę porozkładaną,ale szczerze mówiąc jak najmniej chciałabym tam "napakować",żeby nie przesadzić. Czy oświetlenie 18 W wystarczy do heńka i eleocharisa? Ewentualnie jakie inne roślinki mogę dać zamiast tych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Obawiam się, że dla małego heńka i eleocharisa bez co2 i co najmniej drugiego 18W się nie obejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Mam Easy Carbo,daję do drugiego baniaczka. Z pokrywą może też pokombinuję. A czy np. zamiast Eleocharisa mogłabym dać Blyxę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOULI1978 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Jeżeli podobają Ci się neonki to sobie kup. Nie patrz, że oklepane. Ja mam 35 szt. w 112l i wyglądają pięknie. Do tego mam czarne tło i czarne kamienie. To Tobie akwarium ma się podobać a nie innym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Nie chodzi już o to,ze oklepane. Tylko mam neonki w innym baniaczku i chciałabym je przenieść Bo w 112 mam gupiki i neonki i te pierwsze mnożą się strasznie. Więc w 112 zostaną gupiki a neonki do iwagumi pójdą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Eloś radzi sobie świetnie w 0,5w/l bez co2, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted September 1, 2010 Author Share Posted September 1, 2010 Dobrze wiedzieć Dzisiaj jadę szukać kamieni Jak coś znajdę,to jutro zamówię roslinki i do dzieła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts