Kris_Gorzow Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Witam! Mam pytanie mam akwa 240 litrow i mam mieszane gatunki ryb. U nie ktorych w opisach widze, ze trzymaja "Kakadu" z takimi rybami jak Neony. Ja mam takie ryby jakie widac w opisie. I tu jest wlasnie pytanie. Czy Pielęgnica Kakadu może byc w akwarium z moimi rybami? Nie chce zeby mi dym zrobila i zameczyla to co mam w akwa. Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 ogólnie trochę dużo tego masz kakadu będą się 'zażerać' z bojkami - u kolegi tak było - kakadu wygrały 8-) jak chcesz mieć kakadu oddaj koniecznie bojki Link to comment Share on other sites More sharing options...
bednar Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Pielęgniczka kakadu jest super ryba i neonów ci nie ruszy ale musisz kupić przynajmniej 1+3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Czy ci jeszcze jest mało rybek? Proponuję zrobić porządek z dotychczasową obsadą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartK Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Dołączę sie do tematu: czyli mam rozumieć, że Kakadu (czy ogólnie któreś z pielęgnicowatcyh podobnych) trzeba trzymać po kilka sztuk, tzn. samiec + powiedzmy 3-4 samice, żeby nie ruszały innych? A co w przypadku, gdy mamy 2-3 samce? Często kupuje się ryby młode i nie da się odróżnić płci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Jak nie da się odróżnić samic od samców to ryb zawsze się kupuje więcej, lub później dokupuje, a zbędne samce sprzedaje czy oddaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartK Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 No ja rozumiem, ale czy w przypadku kilku samców będą powstawały konflikty, czy może ryby sie tolerują? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Większość pielęgnic trzyma się właśnie przez agresywność samców w haremach. Podczas tarła gdy np jest 1+1 to samiec może nawet zabić samicę dlatego samic na 1 samca powinno być np. 3, a gdy mówimy o 2 samcach to może się zdarzyć tak że się podzielą akwarium o ile jest odpowiednich rozmiarów, ale może być tak że samiec za swoje terytorium przyjmie np cały zbiornik, wtedy drugi samiec ciągle dostaje, ma poobgryzane płetwy, rany a co za tym idzie zaraz jakaś pleśniawka się przyplątuje. To jest bardzo podobna sytuacja jak i u bojownika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris_Gorzow Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 co do mojego skladu w akwa to moze sie wydawac ze jest tego sporo ale nie widac w akwarium ze jest tyle ryb. 2 danio napewno oddam. Niby tyle ryb ale wydaje sie pusto. One wszystki sa w sumie male 3-5 cm oprocz Labeo jednego ma on 12 cm ;d A nad Kakadu sie zastanowie. W Gorzowie jest ciezko jakies ryby egzotyczne dostac wiekszosc sklepow mam standardy typu Mieczyk, Bocje, Brzanki, Molinezje, Neony, Bojowniki czy Rozbory Klinowe. A ja chce w akwa cos nie powtarzalnego ale to musial bym pojechac do Szczecina tam sa ryby ktore bym chcial Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartK Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 W Gorzowie jest ciezko jakies ryby egzotyczne dostac wiekszosc sklepow mam standardy typu Mieczyk, Bocje, Brzanki, Molinezje, Neony, Bojowniki czy Rozbory Klinowe. A ja chce w akwa cos nie powtarzalnego ale to musial bym pojechac do Szczecina tam sa ryby ktore bym chcial Gorzów to przecież spore miasto i nie wiem czemu jest problem z wyborem ryb... W moim miasteczku (jest małe, ok. 5 tys. mieszkańców) jest jeden sklep akwa, który właśnie dzisiaj odwiedziłem i muszę Ci powiedzieć, że po rozmowie ze sprzedawcą dostałem informację, że co bym nie chciał, to w ciągu tyg. sprowadzi. Na wyposażeniu jest 9 zbiorników i m.in. oglądałem dzisiaj młode Kakadu i jakieś pyszczaki, ktorymi też jestem zainsteresowany, może porozmawiaj ze sprzedawcą, to coś sprowadzi dla Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Kris_Gorzow Z tą obsadą chodzi mi o toże masz dużo ryb stadnych(min 6szt), a trzymasz je w parach itd z tym zrób porządek, a jak jeszcze miejsce ci zostanie to wtedy pomyślisz nad pielegniczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts