ksy89 Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Witam. Akwarium: 140litrów Temp: Aktualnie 26C grzałka, filtr. Obsada: 3 krewetki, 6skalarów, 5 danio, 10 innesa, 5 molinezji Rosliny ? Zywe, nazw nie pamietam. A wiec tak. Jedna z moich molinezji (czarnych) ma biale plamy na ciele, brak uszkodzeń skóry. Jednak pływa coś niezbyt żywo. chuda. płetwy przy ciele, złożone. sądziłem ze to ospa, ale jednak są to plamy a nie cętki. Natomiast druga molinezja... Ma tak samo jednak juz ma uszkodzone oko. tak jakby coś wykluło sie z niego. Wiem ze jest juz do stracenia... Bo niezbyt ladnie wyglada. Reszta ryb wyglada na zdrowe. zywe i ruchliwe. z wielkim apetytem. reszta molinezji wyglada dobrze. moze ktos orientuje sie co to moze byc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harvester Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 przezuc je do iinnego zbiornika zeby nie zarazily reszty Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksy89 Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 Juz to zrobiłem. jedna molinezja wyglada na zdrową. 4... chyba zostaje kotu dac. te chore wygladaja jakby nie jadly miesiąc. a karmiłem regularnie dwa razy dziennie. jedna ma z jednej strony zadarte łuski. oklapnięte płetwy. malutkie plamki na ciele koloru bialego. 2 molinezja, cos jakby z oka wylazlo. oko stracone. pelno plamek na skórze. białe. 3 i4 wyglodzone, plamiaste, oklapniete, malo ruchliwe. ... No nie wiem co robic. wywalilem tamte chore do osobnego. Jutro jesli beda jeszcze zyły ... moze coś będę działać. z akwarium wywalilem wszelkie ozdoby itd. zostawilem rolsiny, grzałki, filtry ,ryby zdrowe. podałem karmę. i czekam na skutki... Jutro jesli bedzie wygladac zdrowo ta molinezja zostawie ją. jesli zle... separacja. Powiem ze molinezje kupowalem w rodzinnym miescie, pozostale w wiekszym sklepie zoologicznym we wrocławiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Proponuję viewtopic.php?f=6&t=16197. Po tym można stwierdzić co jest rybce. Radzę też przeczytać podpięte tematy w dziale "Choroby i leczenie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksy89 Posted August 10, 2010 Author Share Posted August 10, 2010 Padły mi wszystkie molinezje... Wiec chyba nie aktualne. Teraz tylko obserwuję czy zdrowe pozostałe ryby. Atreyu: Skoro tak się niestety stało to temat zamykam. Daj mi znać jeśli byłaby potrzeba ponownego otworzenia tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts