Jump to content

akwarium 112l 80x35x40

Recommended Posts

wewnętrzny też da radę jak dobrze dobierzesz

ale będziesz musiał go ukryć (a mały nie będzie), zajmuje miejsce w akwa i do obsługi musisz zdejmować pokrywę (taka mała przeszkoda ale mnie denerwuje)

FZN3 lub minikani 120 (6W)

nie kupuj chińszczyzny chociażby ze względu na podwójne zapotrzebowanie na prąd o jakości nie wspomnę i braku części przy awarii

Uważam że niezbędne minimum z filtrów wewnętrznych do około 100 litrów to coś w stylu BIO-FS 100. Duży, panelowy z miejscem na grzałkę i trzema niewielkimi koszykami na wkłady (około 500-600ml), ale zawsze to coś. Jak go podczepisz do bocznej prawej szyby jak najbliżej tylnej, to nawet nie będzie tak się rzucał w oczy.

Lepiej uzbieraj i kup porządny kubełek, bo potem będą pytania czemu mam glony itp. ktoś kiedyś napisał, że akwarystyka jest dla cierpliwych lepiej poczekać, dozbierać PLN i kupić coś z głową co wystarczy na długi czas. Na allegro możesz się też rozglądnąć.

Pamiętaj że nie każdego stać na dobry sprzęt, zresztą najwięcej i tak zależy od człowieka, jak miałem 15lat w domu stało 380 litrowe akwarium w stalowych ramach, filtr tzw. szklana fajka na brzęczyk i dwie lampy tzw. kurnikówki lub promieniówki. Jak sobie przypomnę ile wiader z ojcem nosiłem to do dziś się zastanawiam czemu nie mam dłoni na wysokości kostek :P a glonów nie było.