Jump to content

akwarium 70l czy wystarczy fabryczne oswietlenie

Recommended Posts

Na pewno za małą. Jaki wymiar akwarium to ci powiem co tam siedzi. Fabryczne oświetlenie nadaje się tylko dla mało wymagających rośli, są to zazwyczaj świetlówki przemysłowe o nie odpowiedniej barwie światła do akwarium.

To masz świetlówkę 15 w bo 18 w ma 60 cm bez oprawek. No chyba że to t5 wtedy 24w wejdzie.

no nie wiem czy mu tam T5 wejdzie, dł świetlówki to 55cm +oprawki 1,5cm z każdej strony to ma 2cm luzu tylko

zmierz dokładnie przed zakupem ;)

Zależy jakie rośliny chcesz tam trzymać, jak nie będą jakieś super wymagające to jeszcze jedna świetlówka 15 watt wystarczy. Czyli będziesz miał 30 watt. Jak się zdecydujesz dołożyć to napiszę ci jak to zrobić i co kupić.

• 3 weeks later...

z mojej praktyki wynika ze swietlowki fabryczne sa do niczego ja stosuje swietlowki oszczendnosciowe , kompaktowe philips moga byc innej firmy ale zeby mialy barwe swiatla ciepłą , te orginalne swietlowki rurowe maja swiatlo zimne i przy nich nic nie chce rosnac do tej orginalnej swietlowki dodaj 40w kompaktowa tylko musisz w pokrywie zainstalowac oprawke na ta zarwke i jak bedziesz mial dobre podlorze i bimbrownie to wiekszosc roslin bedzie rosla napewno dobrze

Share

• Create New...